x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ultimatum al lui Tăriceanu pentru Dăncilă cu privire la soarta Guvernului

Ultimatum al lui Tăriceanu pentru Dăncilă cu privire la soarta Guvernului

de Ion Alexandru    |    13 Aug 2019   •   09:31
Ultimatum al lui Tăriceanu pentru Dăncilă cu privire la soarta Guvernului

Ședința de Guvern, care a avut loc, ieri, în cadrul căreia a fost adoptată rectificarea bugetară, era așteptată drept moment al ruperii Coaliței de guvernare.  Însă miniștrii ALDE au decis, în cele din urmă, să rămână în sală și să nu blocheze votul, după ce, anterior, Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dăncilă au avut o întâlnire “face to face”. Liderul ALDE i-a dat premierului răgaz până săptămâna viitoare pentru a pune în aplicare unele dintre cerințele partidului pe care îl conduce. De cealaltă parte, aseară, PSD s-a întrunit în cadrul Comitetului Executiv, pentru a discuta inclusiv despre cooptarea Pro România la guvernare.

 

Înaintea ședinței de Guvern de ieri, Călin Popescu Tăriceanu a avut o discuție cu liderul PSD, Viorica Dăncilă în care s-au discutat măsurile cerute de ALDE, pentru ca această Coaliție de guvernare să continue să existe. Acest lucru a făcut, spun surse poltice, ca miniștrii ALDE să nu boicoteze ședința de Guvern și să dea, astfel, semnalul ruperii Alianței. Însă după ce Guvernul a adoptat rectificarea bugetară, Călin Popescu Tăriceanu a emis un comunicat de presă ultimativ la adresa premierului, în care atrage atenția că “la începutul anului, pe fondul discuțiilor despre construirea bugetului, ALDE a solicitat și a primit asigurări că o serie de proiecte majore de investiții - îndeosebi în infrastructură - vor primi resurse financiare. Astăzi, prin modul în care a fost conceput proiectul de rectificare bugetară, se constată eșecul acestei promisiuni”.

 

Șefa PSD: Nu se rupe Coaliția

Tăriceanu mai arată că i-a cerut premierului Dăncilă măsuri pentru o bună guvernare și pentru o echipă guvernamentală restructurată “care să aibă ca principal atu competența”. Liderul ALDE a “rugat-o pe Viorica Dăncilă ca, până pe data de 20 august, să pregătească și să prezinte un set de măsuri care să răspundă acestor deziderate”, se mai arată în comunicat.

Concret, cererile lui Călin Popescu Tăriceanu urmau, la închiderea ediției, să fie supuse dezbaterilor în cadrul Comitetului Executiv al PSD. Viorica Dăncilă a susținut, înaintea acestei ședințe, că în niciun caz Coaliția de guverare nu se va rupe și că “pretențiile” lui Tăriceanu “nu sunt exagerate”.

 

Mihai Tudose bagă bățul prin gard

În schimb, pretențiile lui Victor Ponta pentru a se alătura echipei guvernamentale, de a primi patru ministere, sunt considerate exagerate. În CEx de aseară al PSD, urma să se ia în discuție și modul în care este posibilă o astfel de coabitare.

Deși, din ce în ce mai apăsat, se vorbește fie de o rupere a Coaliției, prin încheierea unei înțelegeri politice între ALDE și Pro România, fie de intrarea Pro România la guvernare, în urma unei restructurări guvernamentale, unul dintre liderii partidului condus de Victor Ponta bagă bățul prin gard. Mihai Tudose scria, ieri, pe Facebook, că “este noaptea minții” dacă la CEx de aseară al PSD urma să se discute cererea ALDE de a se aloca ministere pentru Pro România. “Că ALDE are și așa prea mult (ministere – n.red.) față de ceea ce reprezintă, e problema PSD. Dar că a devent și pețitoarea Pro România parcă e cam mult prea mult. Așa că, dragă CEx, vezi cu ALDE ce faci”, a adăugat Tudose.

×