x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Umaniștii propun instituirea Programului național de prevenire și gestionare a înmulțirii câinilor fără stăpân

Umaniștii propun instituirea Programului național de prevenire și gestionare a înmulțirii câinilor fără stăpân

de Ion Alexandru    |    20 Iul 2020   •   11:30
Umaniștii propun instituirea Programului național de prevenire și gestionare a înmulțirii câinilor fără stăpân
Sursa foto: Dan Marinescu

Deputații umaniști au depus, la Parlament, un nou proiect de lege, de data aceasta privind instituirea Programului național de prevenire și gestionare a înmulțirii populației de câini fără stăpân. Grațiela Gavrilescu, inițiatorul proiectului, a lucrat la această lege împreună cu primarul orașului Băicoi, Marius Constantin, care este și medic veterinar.

 

Programul național de prevenire și gestionare a înmulțirii populației de câini fără stăpân este un instrument, pus la dispoziția tuturor autorităților administrației publice locale, prin care se creează cadrul ca acesta, unitar, în colaborare cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), medicii veterinari cu liberă practică de pe raza fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT) și societatea civilă, să poată interveni, prin măsuri specifice, pe raza lor teritorială, în scopul prevenirii înmulțirii populației de câini fără stăpân. Acest program are avantajul că, prin pași simpli, realizabili, fără birocrație și cheltuieli excesive, rezolvă, cu efecte benefice atât asupra sănătății omului, cât și a animalelor, pe termen mediu și lung, o problemă care trenează de decenii.

Inițiat de deputatul Grațiela Gavrilescu, liderul Grupării Umaniste din Parlament, la sugestia și cu îndrumarea unor primari de orașe și medici veterinari și susținut de ceilalți parlamentari ai PPU (social-liberal), proiectul de lege se dorește a fi un ghid de acțiune, o procedură unitară, la nivel național, care, aplicată transparent, simultan, periodic și ritmic la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale, va avea și efectul dorit de cetățeni: reducerea, pe cale naturală, a populației de câini fără stăpân.


Obiective


Implementarea Programului prezintă avantaje incontestabile, deoarece asigură o diminuare, pe cale naturală, fără intervenția agresivă a omului, a populației de câini fără stăpân; asigură o radiografie reală, la zi, a dimensiunii fenomenului și contribuie la educarea populației din punct de vedere sanitar; contribuie la diminuarea cazurilor de boli transmise la om (rabia, leptospiroza, febra butonoasă, maladia Lyme, paraziți interni și externi etc.) și a rănirii acestora prin mușcare, ceea ce, implicit, conduce la micșorarea cheltuielilor pentru îngrijiri medicale, contribuie la diminuarea cazurilor de boli transmise animalelor de companie și diminuează, în mare măsură, povara alocărilor bugetare pentru acest capitol, în beneficiul altor destinații, necesare comunităților.
Principalele măsuri ce urmează a fi implementate prin Programul național de prevenire și gestionare a înmulțirii populației de câini fără stăpân se referă la catagrafierea câinilor cu stăpân și a celor fără stăpân, la microciparea obligatorie a câinilor cu stăpân și a celor fără stăpân, la programe de educare și informare a populației, pe categorii de vârstă, la sterilizarea obligatorie a câinilor fără stăpân și a celor cu stăpân, cu excepția câinilor de rasă, și la un program permanent de adoptare a câinilor. De asemenea, se va institui obligarea deținătorilor de câini de a plăti o taxă anuală descurajantă pentru fiecare câine nesterilizat, prin hotărâre de consiliu local, sumele astfel colectate urmând a constitui un fond special, destinat sterilizării.

 

Inițiativa vine în ajutorul primarilor


“România se confruntă cu prea multe probleme de sănătate publică greu de gestionat ca să mai fie cazul ca și cele generate de înmulțirea câinilor fără stăpân să mai treneze! Am încercat să identific, împreună cu primari și specialiști dornici să găsească o rezolvare, care sunt cauzele pentru care, deși se investește atât de mult și se muncește atât de mult, nu se văd rezultate și, din acest motiv, și cele două tabere: cea a iubitorilor acestor animale fără stăpân și cea a cetățenilor care ar dori să scape de ele, oricum și cât mai repede, sunt din ce în ce mai nemulțumite. Chiar vreau să îi mulțumesc, în mod special, primarului orașului Băicoi, medicul veterinar Marius Constantin, care m-a susținut, permanent, în acest demers!”, a precizat deputatul umamist Grațiela Gavrilescu.

 

Grațiela Gavrilescu: “Fiecare primar a aplicat legea când și cum a putut, în funcție de puținii bani avuți la dispoziție și pompieristic, în funcție de vehemența cu care una sau cealaltă dintre tabere i-a cerut să o facă.

×