x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USL – alianţa pentru izolarea lui Traian Băsescu

USL – alianţa pentru izolarea lui Traian Băsescu

06 Feb 2011   •   20:07
USL – alianţa pentru izolarea lui Traian Băsescu
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Liderii PSD, PNL şi PC au semnat protocolul de formare a Uniunii Social-Liberale, care va funcţiona până în 2020, pentru a contracara "eşecul regimului PDL".

 

PSD, PNL şi PC au parafat sâmbătă protocolul de unificare a Opoziţiei, într-o ceremonie desfăşurată la Pala­tul Parlamentului. Anterior, în şedinţe ale conducerilor celor trei partide, a fost votat protocolul Uniunii Social-Liberale. Documentul a fost semnat în Sala Unirii din Pala­tul Parlamentului, liderii celor trei partide spunând că acesta este momentul în care se dă un răspuns pro­blemelor românilor. După ceremonia de semnare, preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat că "schimbarea începe acum", iar preşedintele PSD, Victor Ponta, a arătat că prin unirea Opoziţiei se dă un răspuns întrebărilor care i-au fost puse de cetăţeni prin ţară. "Am fost întrebat «Ce faceţi să ne scăpaţi de Traian Băsescu, Boc, Udrea şi PDL?». Răspunsul este: «Ne unim». A doua întrebare este «Ce faceţi pentru noi după ce scăpăm de Traian Băsescu şi PDL?». La această întrebare trebuie să începem să răspundem de mâine", a arătat preşedintele PSD, promiţând că USL va relansa economia şi va reinstala dreptatea. Liderul PNL, Crin Antonescu, a rezumat şi el, în cadrul şedinţei Delegaţiei Permanente a PNL, motivul pentru care partidele  Opoziţiei şi-au unit forţele în ciuda diferenţelor care le separă. "Regimul Băsescu a eşuat. Şi nu doar că a eşuat. Pe măsură ce eşecul său e mai clar, el se transformă într-o ameninţare din ce în ce mai mare. Pagubele de tot felul, pe care fiecare zi în care acest Guvern conduce România le aduce ţării, sunt enorme. Este un regim care pune în pericol normele, instituţiile şi mentalităţile statului de drept. Este un regim, un Guvern care şi-a dovedit total incompetenţa economică şi administrativă, care afectează grav şi zilnic viaţa celor mai mulţi dintre cetăţenii acestei ţări", a spus liderul PNL.

Înaintea semnării protocolului de formare a USL, Consiliul Naţional al PSD a aprobat sâmbătă documentul, cu 922 de voturi pentru şi un singur vot împotrivă. Vineri seară, în ca­drul Comitetului Executiv al partidului, Victor Ponta a prezentat lideri­lor judeţeni amănuntele protocolului negociat cu liberalii şi conservatorii.

Într-o atmosferă triumfalistă, după ce toţi liderii marcanţi ai PSD au salutat alianţa cu liberalii şi conser­va­torii, şedinţa de sâmbătă a marcat "îm­­păcarea istorică" între social-democraţi şi liberali, la finalul acesteia fiind invitat să participe chiar liderul PNL, Crin Antonescu, în aplauzele mem­­brilor PSD. Liderul PNL le-a vor­bit pesediştilor despre "actul is­to­­ric" al alianţei Opoziţiei, susţinând că, deşi au fost adversari mult timp, PSD şi PNL vor putea colabora bine.

Victor Ponta a declarat în dis­cursul său că social-democraţii trebuie să ia o "decizie grea" aliindu-se cu PNL, dar că este nevoie de con­stru­irea unei "al­ternative a binelui" şi de depăşirea or­goliilor. "Vă rog să trecem peste disputele doctrinare şi să răspundem la ce aşteaptă românii de la noi: să ne u­nim, să venim cu o al­ter­nativă, să-i dăm jos pe Traian Bă­sescu şi pe Boc şi să readucem Ro­mânia pe un drum co­rect", a spus Ponta.

Liderul PSD a evocat apoi mo­men­tul "cumplit şi tragic" din Parlament, când de la balconul plenului s-a aruncat Adrian Sobaru în timpul dis­cursului premierului Emil Boc, afir­mând că se afla absolut în­tâm­plă­tor alături de Crin Antonescu şi a înţeles atunci, în acel "moment cu to­tul şi cu totul special", că cele două par­tide trebuie să stea la masă. "Vreau să vă mărturisesc că mă aflam împreună cu Crin Antonescu, absolut în­tâm­plător, în momentul acela cum­plit, tragic, când în Parlament un ro­mân disperat, fără speranţă, dar un ro­mân curajos – vă aduceţi aminte, Adrian Sobaru – a avut acel curaj pe care nu cred că vreunul dintre noi ar tre­bui sau putem să îl avem. Am în­ţe­les, poate a fost un moment cu totul şi cu totul special pentru noi toţi. Am înţeles că trebuie să stăm la masă şi să ne stabilim foarte clar, noi, PSD, sau ei, PNL, se mai gândesc vreodată că mai putem construi ceva cu Băsescu şi cu PDL? Răspunsul comun a fost nu", le-a spus Ponta pesediştilor.

Şi Delegaţia Permanentă a PNL a apro­bat sâmbătă înfiinţarea Uniunii So­cial-Liberale, cu 186 de voturi pentru, un vot împotrivă şi opt abţineri. Sin­gurul vot împotrivă a venit de la deputatul Ludovic Orban. Mai mulţi lideri liberali, care s-au pronunţat cu alte ocazii împotriva alianţei cu PSD, au absentat de la şedinţa de sâmbătă. Printre absenţi s-au numărat Varujan Vos­ganian, Romeo Stavarache, Adria­na Săftoiu, dar şi Norica Nicolai şi Teodor Meleşcanu. Varujan Vos­­­ganian, Teodor Meleşcanu şi No­ri­ca Nicolai erau într-o deplasare ex­ter­nă, în Israel, după cum au declarat sur­se liberale, iar absenţa lui Romeo Sta­varache şi a Adrianei Săftoiu a fost interpretată de liberali ca un gest de protest. La începutul şedinţei De­le­­gaţiei Permanente, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a făcut ultima încercare de a-i convinge pe cei care nu acceptau colaborarea cu PSD, spunându-le că PNL nu-şi va pier­de nici identitatea, nici electora­tul. "Avem datoria să înţelegem ce se întâmplă cu România, să auzim vo­cea celor mai mulţi români în sluj­ba cărora trebuie să lucrăm ca oa­me­ni politici. România este într-o si­tua­ţie gravă, în faţa unor alegeri ma­jo­re, românii au nevoie de o alternati­vă acum puternică, capabilă", a pledat preşedintele PNL. Antonescu a sus­ţinut că acest partid are identita­tea cea mai bine conturată, iar tema  ris­cului pierderii acesteia în cadrul USL este falsă.

Antonescu a invocat sondajele comandate de PNL în ultima vreme, sondaje care au arătat, după cum a sus­ţinut liderul liberal, că riscul ca elec­toratul PNL să respingă o alianţă cu PSD este minim, pierderea fiind de 2,3% din totalul de aproape 30% opţiuni de vot pentru PNL. "Dorinţa românilor de a avea o altă construcţie po­litică este mai mare decât reacţia de respingere a PSD", a justificat Antonescu decizia de formare a USL. "Conform sondajelor, electoratul libe­ral susţine şi votează o asemenea alianţă. Ceea ce pierdem, un maxim de 2,3% dintr-un scor de 29%-30%, este aproximativ egal cu ceea ce pierde PSD din electoratul său şi este compensat de voturile unor neho­tă­râ­ţi care vin către noi", a estimat libe­ra­lul. În plus, Antonescu s-a declarat sur­prins de faptul că reacţia cea mai fa­vorabilă constituirii USL a venit din partea electoratului bucureştean. El a invocat rezultate ale unor sondaje care arată că la fel de in­spirată a fost şi constituirea ACD îm­preună cu PC. "După această a­lian­ţă, PNL, care n-a depăşit 27% în nici un sondaj din 2010, a ajuns la 30%. A crescut în evaluarea sociolo­gi­că, pentru că ceea ce contează acum pentru electorat este coagula­rea Opoziţiei. Pasul făcut împreună cu conservatorii ne-a adus puncte şi no­uă, şi lor, pentru că a fost în direcţia po­­litică dorită de concetăţenii noştri", a spus Crin Antonescu. Conform de­cla­­raţiilor sale, pe baza sondajelor co­mandate de PNL, opţiunile de vot fa­vorabile USL pot ajunge până la 62%-68%.

Colaborarea cu PDL, interzisă
Conform protocolului, Uniunea Social-Liberală reprezintă baza unei platforme politice cu o agendă comună până în 2020. USL va fi condusă de preşedintele PSD şi de cel al PNL, care vor lua decizii prin "consultare şi consens", fiind interzise colaborarea cu PDL, trecerea de la un partid la altul a membrilor formaţiunilor care compun noua construcţie şi instituindu-se obligativitatea votului comun în Parlament. Potrivit protocolului USL, la capitolul "Principiile alianţei" se precizează că "dispoziţiile Protocolului completează dispoziţiile statutare ale partidelor şi sunt obligatorii pentru toţi membrii şi toate organizaţiile partidelor semnatare şi pentru toate persoanele susţinute în funcţii publice de acestea", iar "conflictele publice între membrii partidelor, precum şi atacurile publice împotriva unor colegi sau a unui partid din alianţă nu sunt permise". De asemenea, în toate situaţiile, deciziile alianţei se iau "prin consultare şi consens" şi pe toată durata de funcţionare a alianţei "partidele componente îşi păstrează identitatea doctrinară". Protocolul instituie un mecanism în ceea ce priveşte voturile din Parlament. "Senatorii şi deputaţii celor trei partide vor vota în mod similar, ca urmare a deciziei politice adoptate de alianţă, în cazul moţiunilor simple sau de cenzură, în cazul solicitărilor privind suspendarea preşedintelui, în cazul voturilor privind învestitura Guvernului, în voturile privitoare la structura de conducere a celor două Camere ale Parlamentului şi în orice altă situaţie în care alianţa decide astfel, cu respectarea prevederilor re­gulamentare, legale şi constitu­ţio­nale în vigoare", se mai precizează în document. (Adriana Duţulescu)

Daniel Constantin: "USL – un pas necesar pentru România"
Preşedintele PC, Daniel Constantin, a caracterizat alianţa PSD-ACD, în deschiderea Consiliului Naţional al PC, drept un "pas necesar pentru România" şi a declarat că va fi primul care să propună retragerea partidului său din alianţă dacă se vor încălca anumite principii. "Vă propun să lansăm un proiect politic solid, o alternativă credibilă la actuala guvernare", a declarat Constantin, adăugând că oamenii au nevoie de o alianţă pentru dezvoltarea României, nu pentru regres, cum sunt PDL şi Traian Băsescu. Preşedintele PC a mai spus că este convins că această alianţă cu PSD nu va funcţiona uşor şi se vor întâmpina piedici, nu numai de la reprezentanţii PDL, ci şi din partea membrilor de partid. "În PSD, PNL şi PC au fost şi vor fi voci care nu vor fi de acord cu această alianţă, poate mai mult în PC decât în alte partide, deoarece am fost aliaţi cu PSD, dar am ales acest drum, cel mai bun pentru România", a adăugat Constantin.

×