x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USL ameninţă cu retragerea din Parlament. Liderii PSD acuză PDL că pregăteşte terenul pentru a frauda alegerile ce vor avea loc anul viitor

USL ameninţă cu retragerea din Parlament. Liderii PSD acuză PDL că pregăteşte terenul pentru a frauda alegerile ce vor avea loc anul viitor

de Lavinia Dimancea    |    23 Oct 2011   •   21:00
USL ameninţă cu retragerea din Parlament. Liderii PSD acuză PDL că pregăteşte terenul pentru a frauda alegerile ce vor avea loc anul viitor

Daca PDL va pune in practica masuri ce au ca miza fraudarea alegerilor, PSD este hotarat sa joace cartea alegerilor anticipate sau chiar sa boicoteze alegerile. Amenintarile au fost lansate de liderii PSD de la tribuna Consiliului National al partidului, intins, in premiera, pe parcursul a doua zile. Cel care a vorbit primul de la microfonul Consiliului despre ipoteza anticipatelor a fost presedintele de onoare, Ion Iliescu, care a spus ca PSD si PNL ar trebui sa se retraga din Parlament daca actuala putere impune regionalizarea, votul prin corespondenta si comasarea alegerilor.

'Suntem intrebati tot mai insistent ce vom face daca actuala guvernare continua practicile nedemocratice si ea impune regio­na­lizarea, comasarea alegerilor, votul prin corespondenta, schimbarea modului de vot. Noi credem ca ele nu au alta menire decat fraudarea alegerilor si prin urmare vom merge pana la retragerea din Parlament. (…) Este o masura extrema, de ultima instanta, dar trebuie sa anuntam ca suntem gata sa facem acest lucru', a declarat Iliescu in fata membrilor Consiliului. Varianta boicotarii alegerilor a venit de la presedintele Consiliului National, Adrian Nastase. 'Domnul presedinte Iliescu spunea ca ar fi o solutie sa ne retragem din Parlament. Eu spun si altceva: putem sa ne gandim la un moment dat la boicotarea alegerilor. Daca se va ajunge pana la capat cu aceasta fortare, vom avea elemente care inseamna pana la urma fraudarea alegerilor sau care vor crea premisele pentru fraudarea alegerilor, ce rost ar avea sa mai mergem la vot?', s-a intrebat retoric Nastase.

Desi PDL abia misca in realizarea proiectelor comandate de Traian Basescu si contestate de PSD, liderii social-democrati au avertizat ca democrat-liberalii sunt capabili de orice pentru a ramane la putere. In acest sens, Adrian Nastase a semnalat ca PDL incearca sa se permanentizeze la pu­tere prin mijloace antidemocratice ce amintesc de statul totalitar. 'Daca nu pot fi votati, vor fura voturile, daca nu pot fura voturile, le vor cumpara, daca nu le pot cumpara, vor santaja, daca nu pot santaja, vor falsifica alegerile, iar daca nu le pot falsifica, le vor amana!', a aratat Nastase, adaugand ca 'Opozitia este asemeni lui Gulliver in tara piticilor' pentru ca 'suntem puternici, dar suntem inca tintuiti de o multime de pitici'.

La randu-i, Ion Iliescu a acuzat PDL ca 'a capturat statul' si ca 'l-a dat pe mana clientelei politice si economice, care-l jefuieste in totala imunitate si impunitate'. 'Din cand in cand ni se mai serveste, de catre DNA, capul cate unui Motoc de mana a treia, care functioneaza pe post de calmant social. Dupa ce se uita povestea, Motocul de serviciu este avansat in PDL', a declarat presedintele de onoare.

Dincolo de anticipate si de atacurile impotriva Puterii, agenda Consiliului National al PSD a fost dominata si de chestiunea viitorului premier din partea USL. 'Vreau sa lasam speculatiile si intentiile rautacioase ale presei si sa clarificam un lucru: asa cum a stablit partidul, Victor Ponta va fi urmatorul premier', a spus Adrian Nastase, in incercarea de a spulbera speculatiile pornite de la o declaratie a lui Ion Iliescu potrivit careia Ponta nu are experienta lui Nastase ca premier. Insusi presedintele de onoare s-a simtit dator sa faca o declaratie de sustinere pentru Ponta, precizand ca, spre deosebire de altii, liderul PSD 'a dovedit dorinta si capacitate de invatare'.

'Partidul trebuie sa stranga randurile in jurul lui Ponta si sa il sprijine. Adrian Nastase a fost premier, a demonstrat calitati. El a spus ca nu are de gand sa candideze, el l-a sprijinit pe Ponta', a declarat Iliescu. Ideea Ponta-premier a fost intarita si de presedintele PNL, Crin Antonescu, care a fost invitat la lucrarile Consiliului. 'fitiu foarte clar ca vom castiga alegerile si stiu cum il va chema pe viitorul prim-ministru: Victor Ponta', a spus Antonescu in fata delegatilor social-democrati. Cu gandul sa-i ofere lui Traian Basescu, cand ii va face propunerea de premier, cartea 'Anchetarea si judecarea fostilor sefi de stat', presedintele PSD, Victor Ponta, s-a prezentat in fata membrilor Consiliului cu un decalog privind actiunile politice si guvernamentale ale partidului, dar si cu promisiunea unei demisii in caz ca se va impune.

'Daca voi fi o vulne­rabilitate pentru partid, va anunt ca ma voi retrage si voi sprijini un alt presedinte mai bun. Nu cred ca acest partid trebuie sa mai piarda vreodata din cauza liderului sau. Nu cred ca munca noastra, a tuturor, mai poate sa fie stricata de greseala unuia dintre noi', a spus Ponta. Desi a evitat sa faca un comentariu transant pe marginea declaratiilor lui Mircea Geoana, care, in prima zi a Consiliu­lui, a declarat intr-un interviu ca Ion Iliescu are o problema in a accepta orice alt lider al partidului in afara de el insusi, fiind vorba despre 'rautate adunata in timp', Ponta a aratat ca, din pacate, 'soparlele si strambele' bagate intre membrii PSD au functionat. 'Va rog sa nu va luati dupa barfe, dupa zvonuri sau dupa declaratiile unora dintre fostii nostri colegi care sunt tot timpul bosumflati ca nu sunt ei la prezidiu. Nu cred ca este mai bine sa fii la prezidiu decat sa fii in sala. Cred ca este o respon­sa­bilitate', a spus Ponta, facand aluzie la Geoana. Presedintele Senatului a lipsit insa de la lucrarile Consiliului, el preferand sa trimita un mesaj scris in care si-a declarat convingerea ca 'acest Consiliu National al PSD trebuie sa determine incetarea tensiunilor din cadrul PSD'.

×
Subiecte în articol: politica USL