x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu s-a certat cu Opoziţia pe reorganizarea ţării şi noua Constituţie. USL a cerut alegeri anticipate.

Băsescu s-a certat cu Opoziţia pe reorganizarea ţării şi noua Constituţie. USL a cerut alegeri anticipate.

de Adriana Duţulescu    |    21 Iun 2011   •   11:01
Băsescu s-a certat cu Opoziţia pe reorganizarea ţării şi noua Constituţie. USL a cerut alegeri anticipate.

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit astazi, la Cotroceni, cu liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu. Seful statului le-a propus acestora un compromis in legatura cu reorganizarea teritoriala a Romaniei si revizuirea Constitutiei. "Noi nu am venit aici pentru compromisuri. Poate intre noi le mai facem, dar cu dumneavoastra, nu", i-a raspuns Ponta lui Basescu.

Presedintele a declarat, chiar la inceputul “consultarilor' cu cei doi lideri ai USL, Crin Antonescu sI Victor Ponta, ca, in ciuda avizului CCR, este "hotarat" sa nu renunte la eliminarea din Constitutie a prezumtiei "automate" ca averile sunt licite. Basescu a spus ca actuala prevedere pe acest subiect contravine unei deciziii a UE din 2005, care prevede "un regim de confiscare rapida a averii ilicite, dar cu binecuvantarea justitiei". Basescu a spus ca CCR va trimite in cursul zilei de miercuri avizul si va trimite modificarile la Parlament "imediat.

Liderii USL au contraatacat sI i-au cerut presedintelui sa accepte alegeri anticipate.

Presedintele PSD Victor Ponta i-a spus presedintelui Basescu ca USL este dispus sa sustina un Guvern tehnocrat, care sa organizeze alegeri anticipate la toamna, in noiembrie.

"Deci imi propuneti sa intram intr-o criza politica", a replicat Basescu, care a adaugat ca el nu vrea sa arunce Romania in criza si ca nu va fi un sustinator al unei asemenea propuneri. "Dvs. aveti ca obiectiv instabilitatea politica", a mai spus Basescu. (Adriana Dutulescu)


Principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

- cele doua subiecte de discutie vizeaza reforma Constitutiei si reorganizarea administrativ - teritoriala

- am observat multe puncte comune anuntate si am crezut ca este locul unui compromis, precum cel al modificarii numarului de parlamentari

- vreau sa explic de ce tin la reorganizare: comunitatile nu mai sunt profitabile, iar procesul de descentralizare ar putea fi profund si real

- va asigur ca veti avea tot sprijinul din partea mea pentru 300 de parlamentari

- avem costuri uriase cu functionarea statului

- dorim reducerea coruptiei care s-a instalat la nivelul local, fara culoare politica; aceasta masura creeaza concurenta intre regiuni

- Romania este departe de a fi cea mai corupta tara. Cred ca va deranjeaza ca s-a facut ceva in 2010, 2011

- Domnule Antonescu, cred ca faceti erori mari, dar m-am obisnuit cu suficienta dumneavoastra sa faceti afirmatii de genul: "o singura persoana". Nu, sunt oameni care gandesc. Sa nu va imaginati ca monopolul gandurilor inteligente este numai la dumneavoastra


Principalele idei enuntate de liderii Opozitiei, Crin Antonescu si Victor Ponta:

- Romania este intr-o situatie complicata, care necesita un dialog intre Opozitie si Putere

- in privinta reorganizarii, cunoasteti punctul nostru de vedere, noi nu vorbim si nu vom vota desfiintarea judetelor. Nu acceptam sa discutam acest lucru in functie de interesele electorale de moment.

- dumneavoastra ca initiator al acestei teme, trebuie sa o opriti aici. Nu acceptam nici desfiintarea judeteleor, nici o varianta cu 16 judete

- acest Guvern este un pericol pentru Romania. Nu ne puteti cere sa intitulam reforma ceea ce face acest Executiv si nu ne puteti cere sa-l sprijinim

- orice modificare a structurii teritoriale necesita Referendum. Oamenii sunt mai intelepti si decat dvs. si decat noi. Fugim de oameni? Noi nu votam nicio formula hotarata de o singura persoana in doua saptamani. Opriti-va! Nu puteti sa dati peste cap aceasta tara!

- cu noi nu faceti niciun compromis

"Noi nu am venit aici sa discutam despre reorganizarea teritoriala a Romaniei si nici despre revizuirea Constitutiei pentru ca este cunoscuta pozitia USL in legatura cu aceste subiecte. No am venit "sa discutam despre agenda populatiei. Ne-am dori sa fie si primul ministru Emil Boc prezent la consultari pentru ca este nevoie sa oprim orice fel de escaladarea a tensiunilor, mai ales a celor interetnice", a declarat co-presedintele USL, Victor Ponta, inainte de a intra la consultari.

USL considera ca revizuirea Constitutiei ar trebui aplicata abia in Legislativul viitor. Cat despre desfiintarea actualelor judete, reprezentantii USL sustin ca este inacceptabila.

De asemenea, UDMR s-a pronuntat deja impotriva actualului proiect de reorganizare a tarii, propus de PDL, amenintand cu iesirea de la guvernare. Liderul Kelemen Hunor a declarat ca nu exclude chiar posibilitatea ca oamenii sa iasa in strada.

Curtea Constitutionala a decis, vineri, ca sunt neconstitutionale anumite prevederi din proiectul legii de revizuire a Constitutiei trimis de seful statului.

×
Subiecte în articol: politica