x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR îi solicită președintelui Iohannis să atace la CCR modificările aduse structurii organizatorice ANCOM

USR îi solicită președintelui Iohannis să atace la CCR modificările aduse structurii organizatorice ANCOM

10 Sep 2020   •   16:48
USR îi solicită președintelui Iohannis să atace la CCR modificările aduse structurii organizatorice ANCOM

USR le solicită președintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban și Avocatului Poporului, Renate Weber, să atace la Curtea Constituțională modificările aduse structurii organizatorice a ANCOM

„Faptul că 4 din cei 7 membri ai aşa-zisului Comitet de Reglementare pot fi şi membri de partid compromite independenţa acestei instituţii. Modificările aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii sunt de natură să politizeze iremediabil instituţia, slăbind independenţa ANCOM şi abilitatea acesteia de a controla eficient şi imparţial modul în care funcţionează piaţa de comunicaţii din România, o piaţă în valoare de peste 4 miliarde de euro", se arată într-un comunicat USR.

De asemenea, senatorarea USR Silivia Dinică a spus că nu există nicio justificare pentru înființarea unui comitet de reglementare ANCOM care extinde conducerea Autorității de la trei la șapte membri.

„Fără nicio justificare reală se înființează Comtet de reglementare, practic se extinde conducerea ANCOM de la trei la șapte membri. Cei patru membri adăugaţi în noua conducere vor putea fi membri de partid. Prin acest artificiu, politicul ajunge sa conducă o instituţie care ar trebui să fie independentă. Vorbim de posturi cu dedicaţie pentru parlamentarii care nu vor mai prinde un alt mandat şi vorbim de şase ani în conducerea ANCOM plătiţi din bani publici. Remunerarea membrilor de partid din Comitetul de reglementare se stabileşte în cuantum de patru salarii medii la nivelul instituţiei, aferente lunii ianuarie a fiecărui an.”, a precizat Silvia Dinică.

Potrivit USR, modificările propuse „contravin codului European al comunicațiilor”, care prevede o serie de garanții pentru a asigura independența autorităților de reglementare în domeniul comunicațiilor. 

„Astfel, contrar directivei europene, noua lege permite membrilor Consiliului de reglementare să fie membri ai unui partid politic, expunându-i pe aceştia unor influenţe externe. (...) Mai mult, modificările ar presupune încetarea prematură a mandatelor prezentelor organe de conducere, lucru interzis expres de cadrul normativ comunitar. (…) De asemenea, modificările substanţiale operate în cadrul comisiilor parlamentare depăşesc intenţia iniţiatorilor exprimată prin expunerea de motive şi forma iniţială a propunerii legislative, ceea ce este contrar prevederilor constituţionale. Nu în ultimul rând, dovadă a urgenţei nejustificate cu care a fost promovat acest proiect, este încălcarea termenelor prevăzute de regulamentele parlamentare, care prevăd garanţii minimale ca parlamentarii să se documenteze şi să voteze proiectele supuse dezbaterii plenului în cunoştinţă de cauză", potrivit comunicatului. 

Senatul a adoptat, marți, proiectul de lege care modifică și completează ordonanța de urgență 22/2009 privind înființarea Autorității Naționale pentru Administrarea și Reglementare în Comunicații, prin care funcția de președinte al ANCOM este asimilată uneia de ministru, iar ce de vicepreședinte al instituției e asimilată funcției de secretar de stat.

Salariul președintelui instituției se stabilește la nivelul a cinci salarii medii la nivelul instituției, aferente lunii ianuarie a fiecărui an, iar cel al vicepreședinților ANCOM la nivelul a 4,5 salarii medii, potrivit propuneii legislative.  

×
Subiecte în articol: ANCOM usr klaus iohannis