x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR PLUS cere organizarea unei noi ședințe de plen a Senatului pentru votarea inițiativei „Fără penali în funcții publice”

USR PLUS cere organizarea unei noi ședințe de plen a Senatului pentru votarea inițiativei „Fără penali în funcții publice”

11 Noi 2020   •   17:49
USR PLUS cere organizarea unei noi ședințe de plen a Senatului pentru votarea inițiativei „Fără penali în funcții publice”

USR PLUS cere organizarea unei noi ședințe de plen a Senatului, joi, exclusiv pentru votarea inițiativei „Fără penali în funcții publice”.

„După mascarada de astăzi de la Senat, orchestrată de PSD şi PNL, Alianţa USR PLUS cere preşedinţilor celor două partide, Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban, să susţină convocarea de urgenţă a Biroului Permanent al Senatului, care să decidă, la rândul lui, organizarea unei şedinţe de plen, joi, dedicată exclusiv votării iniţiativei cetăţeneşti 'Fără penali în funcţii publice'. Doar aşa vor dovedi preşedinţii PSD şi PNL că, dincolo de declaraţiile publice, vor într-adevăr reformarea clasei politice prin eliminarea penalilor din funcţiile publice. Altfel, afirmaţiile lor rămân simple declaraţii de campanie", a precizat USR PLUS, într-un comunicat de presă.

De asemenea, copreședintele alianței USR PLUS, a reproșat PSD și PNL că „mimează interesul și preocuparea” pentru această inițiativă.

„PSD a refuzat, practic, să admită posibilitatea votului telefonic, deşi acest tip de vot a fost folosit de Senat în ultimele luni fără niciun fel de problemă. Au inventat în această dimineaţă obligativitatea unui vot fizic, ceea ce făcea imposibilă atingerea pragului minim de voturi necesare - 90", a declarat Dan Barna.

În cadrul comunicatului se mai specifică faptul că mai există o șansă pentru ca inițiativa să fie votată mâine, astfel încât să poată fi organizat referendumul pentru revizuirea Constituției odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie.

„Dacă nu va fi convocată joi o şedinţă de plen cu un singur punct pe ordinea de zi, aprobarea iniţiativei cetăţeneşti, va fi evident că nici PSD, nici PNL nu vor referendum "Fără penali" pe 6 decembrie, dar nu vor nici să recunoască acest lucru. Aşa că se fac că vor, exact ca la eliminarea pensiilor speciale. 'Ne facem că facem', pentru că e un subiect sensibil, dar în realitate pensiile rămân. Pentru USR PLUS, lupta continuă, nu s-a terminat. Iniţiativa 'Fără penali în funcţii publice' trebuie să devină realitate şi nu vom renunţa până când ea nu va fi transpusă în Constituţie", se mai arată în comunicat.

Ședința Senatului a fost suspendată, miercuri, din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi se aflau inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice” și cererea de reexaminare a legii care stabilește că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare.

×