x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Veteranii domină scena PDL

Veteranii domină scena PDL

de Dan Constantin    |    03 Mar 2011   •   20:45
Veteranii domină scena PDL
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

154665-dm-dma-4923.jpgSâmbătă se va desfăşura, după câteva amânări, Consiliul Naţional de Conducere (CNC) al partidului pe care se formează actuala formulă guvernamentală. Erodată de criză, dar mai ales de măsurile de austeritate feroce, imaginea PDL este în cădere liberă. Sondajele plasează partidul, după cifrele date de preşedintele de facto al formaţiunii, Traian Băsescu, la cota de avarie – 8 la sută. Tandemul Băsescu-Boc se rupe în momentul asumării răspunderilor pentru această plasare submediocră al cărui trend, dacă nu se produce o ruptură rapidă, prevesteşte soarta PNŢCD, ieşit din Parlament în anul 2000 după ce a fost la cârma Guvernului.

Aşadar, situaţia este cât se poate de proastă pentru PDL, iar Traian Băsescu se face luntre şi punte ca să salveze transatlanticul devenit bărcuţă. Deşi nu poate interveni direct în conducerea lucrărilor CNC de mâine, Traian Băsescu va căuta prin  oamenii lui de încredere să manevreze acest for care are un rol important în pregătirea Convenţiei Naţionale – forul suprem de condu­cere a partidului. CNC va convoca în primul rând Convenţia Naţională, stabilită la 60 de zile după şedinţa de sâmbătă, conform statutului. De asemenea intră în atribuţiile CNC să anunţe numărul de delegaţi şi de invitaţi. Lupta principală se va da însă pentru alcătuirea Comisiei de organizare a Convenţiei, formate din nouă membri.

Formula acestei comisii va da un indiciu relevant, prin numele celor nouă, pentru felul în care se poziţionează „veteranii” şi „ciocoii tineri”, cele două grupuri care se înfruntă pentru şefia PDL. Desfăşurarea CNC este de fapt startul oficial al luptei pentru poziţiile de conducere în partid, următorul pas fiind depunerea moţiunilor, cu 40 de zile cel puţin înainte de Convenţie. Pentru cei care cunosc viaţa internă din PDL apare ca evidentă fracţionarea curentelor, nu atât din motive ideologice, de doctrină, ci mai ales în funcţie de poziţia faţă de Traian Băsescu. Or, această pantă a confruntării, pe un teren nesigur, subiectiv, este ceea ce reproşează lui Traian Băsescu veteranii din partid.

Ei ştiu cum s-a format partidul, ei sunt cei care au dus luptele politice, au dat cursul apelor spre guvernare şi spre Cotroceni. Analiştii consultaţi de Jurnalul Naţional, discuţiile cu simpatizanţi ai partidului, contactul cu cititorii ziarului interesaţi de scena politică exprimă în majoritate opinia că PDL este reprezentativ prin acest segment al veteranilor şi mai puţin de figurile tinere, mediatizate mai intens şi susţinute de Traian Băsescu. Mai mult, nou-veniţii în trupa „ciocoilor tineri” sunt consideraţi necopţi, avizi de putere, aplicând metoda imorală – ridică-te după scaun să mă aşez eu! Pentru nou-ve­niţi în PDL, istoria partidului în­seamnă în primul rând chermezele unde fătucile de lux îşi etalează vui­toanele.

Pentru veterani, memoria formaţiunii începe din decembrie ’89, din Frontul Salvării Naţionale, PD fiind succesor al acestuia, al Partidului Democrat al Muncii, al Partidului Unităţii Social Democrate, al Frontului Democrat Român, al Partidului Pensionarilor şi Protecţiei Sociale,  partide cu care PDL a fuzionat prin absorbţie în ultimi 20 de ani.

Din analizele la care ne referim, şansele de a accede în conducerea partidului au în vedere contribuţia fiecărui candidat la creşterea partidului de la 5 la sută, la 30 la sută, nivelul care i-a împins la guvernare şi la Cotroceni pe Boc şi pe Băsescu. Situaţia lui Boc la Convenţie pare pecetluită atât timp cât Traian Băsescu, pe de o parte, cât şi veteranii nu-l mai doresc. Când preşedintele ţării dă declaraţii explicite despre schimbarea imaginii Guvernului, care trebuie să asigure relansarea economică, apare limpede că „mielul” va fi sacrificat. Mai ales că, în mod logic, pierderea de încredere în electorat, prăbuşirea de la 30 la 8 la sută, va fi decontată în interiorul PDL, la Convenţie, actualului şef, Emil Boc.

Iată de ce, în ecuaţia judecării şanselor actuale, veteranii au ca atuuri contribuţia lor la dezvoltarea partidului, la trecerea spre centru-dreapta şi, mai ales, la capa­citatea lor de a avea încă dialog cu celelalte formaţiuni politice, absolut necesar în cazul unor noi majorităţi în Parlament. Ei sunt senatori sau deputaţi, au poziţii în Biroul Permanent Naţional şi experienţă în lupta politică, formând nucleul dur al PDL. Un clasament al veteranilor în funcţie de aceste elemente este, potrivit anali­zei noastre, următorul: Vasile Blaga, Vasile Nistor, Radu Berceanu, Ion Oltean, Sorin Frunzăverde, Adriean Videanu, Cristian Rădulescu, Gheor­ghe Albu.

În lupta pentru şefia PDL se înscrie, cu sprijin de la „împărăţie”, şi aripa ciocoilor noi, baronetul local care a venit la înfulecat bucate. Crezul lor politic este bine exprimat de zi­cerea lui Stolojan – devenită slogan semnificativ pe site-ul PDL – „Ce­le mai bune lucruri din România sunt gratis”.
Pompat de Traian Băsescu, gru­pul vocal condus de Elena Udrea are multe dizarmonii, care pleacă din in­terese divergente şi din camerele di­ferite de comandă. Vor reuşi ei să-şi impună suficiente figuri în runda de sâmbătă, prima luptă din războiul intern din PDL care se va încheia la Con­venţia NaţionalăĂ Vom conti­nua acest ciclu de articole, având ca re­­per pentru analiza următoare pe cei îndreptăţiţi, din punct de vedere mo­ral şi al experienţei, al susţinerii în par­tid, să ocupe fotoliile din vârful PDL.

Un clasament al contribuţiei la creşterea PDL de la 5 la 30%
Vasile Blaga
Vasile Nistor
Radu Berceanu
Ion Oltean
Sorin Frunzăverde
Adriean Videanu
Cristian Rădulescu
Gheorghe Albu

×
Subiecte în articol: politica pd-l congres alegeri