x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO Emil Boc vrea facilități administrative pentru crearea de zone metropolitane. Ce spune Florin Cîțu

VIDEO Emil Boc vrea facilități administrative pentru crearea de zone metropolitane. Ce spune Florin Cîțu

12 Iul 2021   •   11:50
VIDEO Emil Boc vrea facilități administrative pentru crearea de zone metropolitane. Ce spune Florin Cîțu

Primarul Clujului, Emil Boc, în calitate de președinte al Asociaţiei Municipiilor din România, propune acordarea de facilități administrative pentru crearea de zone metropolitane. Ideea este susținută de premierul Florin Cîțu dacă acest lucru poate atrage fonduri europene.

"Astăzi avem pe ordinea de zi un proiect de rezoluţie prin care dorim să ne adresăm Guvernului României şi tuturor partidelor politice parlamentare, pentru a susţine un proiect de lege, în Parlament, pentru a facilita unificarea administrativ voluntară a municipiilor cu una sau mai multe unităţi administrativ teritoriale limitrofe. În esenţă, acest proiect de rezoluţie propune ca în cazul unificării voluntare a unei unităţi administrativ teritoriale cu municipiul reşedinţă de judeţ, în vederea realizării zonei metropolitane, să se acorde anumite facilităţi administrative, prin Codul Administrativ, astfel încât acest proces să fie încurajat şi nu descurajat", a spus edilul.

Ultima reformă administrativ teritorială a fost în 1968.

"Până când se realizează uniforma administrativ teritorială a ţării, noi nu putem rămâne pe loc. E adevărat, suntem de 53 de ani , ca Italia, de când a câştigat Campionatul European, poate vine şi reforma administrativă cu ocazia asta. Şi Italia după 53 de ani a câştigat un nou titlu. Din '68 este ultima reformă administrativ-teritorială. Până când se face această reformă administrativ teritorială şi, evident, modificarea Constituţiei, în consecinţă - dorim să vă propunem spre analiză, şi Guvernului, pornind de la exemplul în derulare al municipiului Buzău. Există un referendum în Buzău, în 26 septembrie, care poate constituit un precedent pozitiv pentru începutul reformei administrativ teritoriale în România", a mai explicat Emil Boc.

Și premierul Florin Cîțu este de acord însă nu a văzut proiectul până acum.

"Referitor la propunerea dumneavoastră, aşa, fără să o văd, pot să spun că tot ce e voluntar, nu pot să fiu împotrivă, mai ales dacă ajută la atragerea de fonduri europene sau atragerea de investiţii. Deci, dacă este o formulă care face atragerea de fonduri europene mai uşoară, bineînţeles că nu mă voi opune, până vom avea o altfel de legislaţie", a declarat prim-ministrul.

 

 


 

×
Subiecte în articol: emil boc zone metropolitane florin citu