x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Viitorul pachet legislativ european, noi posibilităţi de adaptare a luptei împotriva bolilor transmisibile la animale şi la om

Viitorul pachet legislativ european, noi posibilităţi de adaptare a luptei împotriva bolilor transmisibile la animale şi la om

10 Iun 2019   •   18:55
Viitorul pachet legislativ european, noi posibilităţi de adaptare a luptei împotriva bolilor transmisibile la animale şi la om

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, consideră că viitorul pachet legislativ european privind sănătatea animală, care va intra în vigoare în aprilie 2021, va crea noi posibilităţi de adaptare a luptei împotriva bolilor transmisibile la animale şi la om, dar va avea şi un rol important în asigurarea unor instrumente noi şi moderne în prevenirea şi controlul acestor boli.

Petre Daea a participat luni la Conferinţa la nivel înalt privind bolile transfrontaliere la animale, eveniment organizat în marja Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Obiectivul principal al conferinţei l-a constituit realizarea unui schimb de opinii şi bune practici, dar şi identificarea căilor eficiente de acţiune pentru viitor, în vederea păstrării sănătăţii animalelor şi a gestionării resurselor alimentare.

Subiectele abordate au vizat perspectiva fermierilor privind managementul riscului în bolile transfrontaliere, în vederea asigurării continuităţii activităţii, asistenţa FAO pentru statele afectate de bolile transfrontaliere, inclusiv Pesta Porcină Africană (PPA) şi Pesta micilor rumegătoare, punctul de vedere al UE privind bolile transfrontaliere la animale, rolul EFSA în sprijinirea Statelor Membre pentru a face faţă acestor epidemii, importanţa cooperării în cadrul bolilor transfrontaliere la animale, experienţa Statelor Membre în gestionarea bolilor transfrontaliere privind Gripa aviară, Pesta Porcină Africană, Pesta micilor rumegătoare şi implicaţiile economice ridicate ale bolilor transfrontaliere în Europa.

În discursul său, ministrul Agriculturii a subliniat că sănătatea animalelor şi managementul bolilor transfrontaliere sunt vitale pentru menţinerea unei agriculturi eficiente în Uniunea Europeană. Petre Daea a evidenţiat eforturile depuse de către Comisia Europeană, prin Direcţia Generală de Sănătate şi Siguranţă Alimentară, precum şi cele ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală şi ale Organizaţiei pentru Agricultură şi Hrană, accentuând importanţa cooperării şi colaborării la nivel continental, regional şi naţional, a structurilor veterinare în combaterea bolilor la animale. 

Şeful MADR i-a mulţumit comisarului european pentru sănătate şi siguranţa alimentelor, Vytenis Andriukaitis, pentru sprijinul acordat României în ultimii doi ani, din momentul apariţiei Pestei Porcine Africane (PPA) în ţara noastră.

De asemenea, ministrul a realizat o analiză a evoluţiei PPA în România, declarând că, încă de la apariţia primului focar, au fost imediat puse în aplicare măsurile cuprinse în Planul de Contingenţă a PPA şi a evidenţiat, totodată, că stoparea înaintării virusului a fost posibilă şi datorită consultanţei tehnice de care a beneficiat ţara noastră şi a sprijinului financiar primit din partea Comisiei. 

Ministrul român a apreciat că, pentru a avea succes în combaterea bolilor la animale, este necesar să fie menţinute standarde ridicate în privinţa investiţiilor în structuri veterinare bine organizate şi să se realizeze îmbunătăţiri permanente ale acestora.

La rândul său, comisarul Andriukaitis a subliniat faptul că problema bolilor transfrontaliere la animale trebuie menţinută în atenţia factorilor de decizie de la nivel politic european, iar dezvoltarea de strategii comune la nivel european reprezintă unul dintre elementele cheie în asigurarea protecţiei sănătăţii animalelor. 

Comisarul Andriukaitis, împreună cu ceilalţi oficiali europeni, vor efectua vizite în teren pentru a vedea obiective importante de investiţii din domeniul agricol.

La eveniment au mai participat Geronimo Brănescu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi înalţi oficiali europeni (Pekka Pesonen, secretar general al Copa Cogeca, Bernard Van Goethem, director DG Sante şi Eran Raizman, expert superior la Biroul de sănătate şi producţie animală din cadrul FAO). De asemenea, au susţinut prezentări pe temele dezbătute în cadrul conferinţei cadre universitare de renume, cercetători şi experţi din ţările membre ale Uniunii Europene.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: boli transmisibile europa Petre Daea