x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Viorica Dăncilă a înfrânt. PSD are candidat propriu. Scorul cel mai optimist - 26%

Viorica Dăncilă a înfrânt. PSD are candidat propriu. Scorul cel mai optimist - 26%

de Ion Alexandru    |    24 Iul 2019   •   08:38
Viorica Dăncilă a înfrânt. PSD are candidat propriu. Scorul cel mai optimist - 26%

Gabriela Firea a renunțat la intenția de a cere Comitetului Executiv al PSD să-i susțină candidatura la alegerile prezidențiale, iar Liviu Pleșoianu a primit doar un singur vot, în cadrul ședinței de ieri a social-democraților. Scenariul cel mai periculos legat de scrutinul prezidențial devine, așadar, realitate. PSD merge cu candidat propriu, în persoana Vioricăi Dăncilă, fără sprijinul ALDE și fără nicio înțelegere cu partidul lui Victor Ponta. Iar sondajele interne prezentate în cadrul ședinței arată și mai rău. PNL are, în acest moment, 31%, USR-PLUS 28%, PSD aflându-se pe locul al treilea cu 26 de procente.

 

Aseară, CEx al PSD a validat rezultatul votului din cadrul Biroului Permanent Național, unde, cu doar două excepții, a fost votată nominalizarea Vioricăi Dăncilă pentru a deveni candidatul acestei formațiuni politice la alegerile prezidențiale din luna noiembrie. Președintele PSD a avut, practic, un singur contracandidat în această cursă internă, în persoana deputatului Liviu Pleșoianu, după ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a renunțat la intenția de a candida, în timpul ședinței BPN. Firea a renunțat și la ideea de a candida ca independent, precizând că a înțeles că nu este preferată de către colegii săi de partid pentru poziția de prezidențiabil și, în acest sens, va respecta decizia partidului.

Atât în BPN, cât și în CEx, singurii care au votat împotriva candidaturii Vioricăi Dăncilă au fost liderul PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, și liderul PSD Gorj, Paul Stănescu. Buzatu a anunțat public faptul că a votat pentru desemnarea lui Liviu Pleșoianu drept candidat la alegerile prezidențiale din partea PSD, pe motiv că acesta este mult mai apropiat valorilor de stânga.

Candidatura Vioricăi Dăncilă va fi validată, formal, la Congresul Extraordinar al PSD, care va avea loc în data de 3 august.

 

Locul trei, asigurat

Decizia de a o nominaliza pe Dăncilă drept prezidențiabil era una mai mult decât previzibilă, în ciuda semnalelor tot mai evidente, generate de realitatea din sondajele de opinie comandate în interiorul partidului, care demonstrează că această opțiune era cea mai proastă dintre toate pe care PSD le avea la îndemână. PSD a decis să meargă singur în alegeri, în pofida faptului că cercetările sociologice la zi arată că, numai în măsura în care toată mașinăria de partid va tura motoarele la maxim, formațiunea poate să spere la cel mult 26 de procente în primul tur. În condițiile în care PNL, care îl susține pe Klaus Iohannis, beneficiază de o intenție de vot de 31%, iar USR și PLUS, care îl au drept candidat pe Dan Barna, sunt cotate cu 28%.

Deși între PSD și ALDE a existat o înțelegere  potrivit căreia va fi nominalizat un candidat comun, aceasta a picat, chiar dacă ALDE, în aceleași sondaje, este creditat cu 5 procente, în timp ce Căin Popescu Tăriceanu are o cotă de încredere de 28%. Pro România, partid condus de Victor Ponta, și pe care PSD ar fi intenționat să-l coopteze în proiectul prezidențial, are, conform aceluiași sondaj intern, 3 %. Un calcul simplu arată că PSD, împreună cu ALDE și Pro România, ar fi avut, în cazul unei candidaturi comune, o intenție de vot de 34%. Cu o candidatură proprie, fără sprijinul celorlalte formațiuni, șansele PSD de a accede în turul al doilea al alegerilor prezidențiale sunt extrem de scăzute.

 

 

ALDE va fi cu Tăriceanu și impune condiții pentru continuarea guvernării

Partenerii de Coaliție ai PSD, după votul de ieri, prin care Viorica Dăncilă a fost desemnat prezidențiabil, nu a întârziat să apară. Vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian, a precizat că formațiunea liberală îl va desemna pe Călin Popescu Tăriceanu drept candidat la alegerile prezidențiale și i-a acuzat pe social-democrați că au încălcat procedura desemnării prezidențiabilului. “Am sentimentul că PSD nu vrea să fie un actor important în această campanie prezidențială și să aibă alte priorități decât câștigarea fotoliului prezidențial. Mă mir că doamna Dăncilă vorbește de responsabilitatea în condițiile în care PSD și-a încălcat procedurile desemnării candidatului la prezidențiale. Niciun sondaj nu consideră că doamna Dăncilă are prima șansă. Tăriceanu e singurul care poate coagula voturi din mai multe partide și care are șanse reale în turul doi să îl învingă pe domnul Iohannis”, a afirmat Varujan Vosganian.

Vicepreședintele ALDE arată că, deși partidul și-a pierdut încrederea în partenerul de Coaliție, guvernarea va merge mai departe. Nu însă fără garanții. ALDE cere de urgență restructurarea Guvernului, rediscutarea unor puncte din programul de guvernare și garanții solide că PSD își va respecta, pe viitor, obligațiile asumate în cadrul acestei Coaliții.

Astăzi, ALDE se va întruni în ședințe, atât la nivel central, cât și la nivel local, unde candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu va fi validată.

 

Pro România nu susține candidatul PSD

Vicepreședintele Pro România, Ioana Petrescu, anunță că partidul condus de Victor Ponta nu va susține candidatura Vioricăi Dăncilă pentru alegerile prezidențiale, dând semnalul că negocierile dintre cele două partide se află într-un punct mort. “Noi încă nu am luat o decizie referitoare la candidatul nostru la prezidențiale. Cel mai probabil vom avea un candidat propriu. Suntem un partid la început de drum și trebuie să creștem cu fiecare ciclu electoral”, a precizat Petrescu.

 

×