x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Viziunea Guvernului în lupta împotriva COVID: N-ai cu cine

Viziunea Guvernului în lupta împotriva COVID: N-ai cu cine

de Ion Alexandru    |    03 Noi 2020   •   07:22
Viziunea Guvernului în lupta împotriva COVID: N-ai cu cine

Derapaje în lanț ale discursului premierului Ludovic Orban, care dă vina pe populație, pe medici, pe managerii de spitale, pe Curtea Constituțională sau pe Parlamentul României pentru creșterea numărului de infectări cu COVID-19. Șeful Executivului a exprimat, în mai multe rânduri, începând cu ridicarea stării de urgență, că Guvernul a luat cele mai bune măsuri pentru combaterea epidemiei, însă aproape toți ceilalți factori sociali au acționat potrivnic. Iar cea mai scandaloasă ieșire a premierului a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, când a dat, la propriu, vina pe starea de sănătate și pe vârsta înaintată a românilor pentru numărul de decese cauzate de coronavirus.

 

„Jurnalul” a adunat doar câteva astfel de afirmații ale lui Ludovic Orban, prin care acesta a aruncat întreaga responsabilitate a crizei sanitare pe umerii altora, în încercarea de a explica faptul că măsurile guvernamentale impuse în starea de alertă au fost cele mai bune, dar eficacitatea lor a eșuat, pentru că nu au fost respectate. Responsabilii, în viziunea șefului Executivului, sunt medicii, managerii spitalelor, Parlamentul României, PSD, Curtea Constituțională, românii care nu respectă regulile impuse, petrecerile private sau pacienții care sunt prea bolnavi și prea bătrâni. 

Atitudinea lui Ludovic Orban a fost dublată, în aceeași perioadă, de afirmațiile făcute de președintele Klaus Iohannis, care, în repetate rânduri, a spus că „Guvernul și-a făcut treaba, președintele și-a făcut treaba, autoritățile și-au făcut treaba”, că „Executivul condus de Ludovic Orban se străduie să prevină extinderea pandemiei”, sau că, „din fericire, acum, în pandemie, este PNL la guvernare și împreună cu mine căutăm și găsim măsurile adecvate, găsim proiecte, găsim oportunități pentru a preveni răspândirea acestei boli și pentru a găsi metodele cele mai bune pentru a trata bolnavii”.

 

Medicii, PSD și Curtea Constituțională

 

  • „Au apărut cazuri, mai ales în spitalele de subordonare locală. Nu vreau să dau vina pe autoritățile locale. Aici trebuie să fim onești, uneori managerii au fost de vină, în alte cazuri au fost de vină unele cadre medicale” - 27 martie 2020.

  • „Cred că presiunea asta pentru a furniza informaţii despre deschiderea şcolilor, acum, este rezultatul, mai degrabă, al iniţiativei demagogice a PSD, care m-a chemat să vorbesc de deschiderea şcolilor, să vorbesc de câte în Lună, câte în stele” – 29 iulie 2020.

  • „Totul a început în momentul în care nu s-a mai putut lua nicio măsură asupra persoanelor infectate şi asupra persoanelor rezultate din anchetele epidemiologice. Am avut în trei săptămâni aproape 5.000 de români care au fost diagnosticaţi ca fiind pozitiv, infectaţi, asupra cărora nu am putut să luăm nicio decizie de izolare la domiciliu, de tratare la spital” - 2 august 2020.

  • „Faptul că a crescut numărul de infectări - o spun clar şi datele statistice arată de ce a crescut numărul de infectări - pentru că o instituţie controlată de PSD, Curtea Constituţională, a luat decizia să lase douăzeci şi ceva de zile Guvernul fără niciun fel de instrument legal pentru a putea opri răspândirea virusului. Şi între momentul deciziei Curţii Constituţionale şi momentul în care a catadicsit majoritatea PSD-istă din Parlament să adopte legea şi să ne dea instrumente, numărul de cazuri a crescut de la sub 400 în săptămâna anterioară până la peste 1.200 de cazuri” – 5 septembrie 2020.

 

Petrecerile private și românii bolnavi

 

  • „Cele mai multe persoane s-au infectat de la evenimentele private. (…) Noi am permis organizarea unor astfel de evenimente cu 50 de persoane maximum în spaţiul închis, 100 de persoane în spaţiul deschis – nu s-au respectat aceste reguli” – 14 octombrie 2020.

  • “Din punctul meu de vedere, petrecerea de Revelion este considerată o petrecere private, cum sunt nunțile, botezurile și alte tipuri de petreceri private. Pot să se ducă la hotel, dar nu se vor putea organiza petreceri private” – 1 noiembrie 2020.

  • „Totul se datorează persoanelor care se îmbolnăvesc. Dacă persoanele care se îmbolnăvesc sunt persoane care au și alte boli sau au vârste înaintate, boala afectează mult mai tare aceste persoane. Se și vede pe statisticile legate de decese că cele mai multe decese sunt provocate de COVID pentru că persoane care au alte boli, alte afecțiuni și, în general, care au o vârstă mai ridicată. Asta este” – 1 noiembrie 2020.


 

Cetățenii cumpără prea multe medicamente, iar ONAC a fost prea „riguros” cu achizițiile

 

Nu este singurul caz în care Ludovic Orban dă vina pe pacienții români. În criza medicamentului Euthyrox, utilizat de pacienții cu boli ale glandei tiroide, premierul spunea, în 7 septembrie 2020: „Cantitatea de Euthyrox care a fost vândută în această perioadă este mai mare decât cantitatea de Euthyrox care a fost vândută anterior. Ce s-a întâmplat? Oamenii şi-au făcut stocuri”.

De asemenea, în privința achiziției de tablete pentru școala on-line, șeful Guvernului a aruncat întreaga responsabilitate pe ONAC – structură aflată, de altfel, în subordinea Executivului. În data de 31 august, prim-ministrul spunea: „Nu vom putea achiziţiona toate cele 250.000 de tablete. Achiziţia e la ONAC. Aici a existat foarte multă, după părerea mea, obtuzitate şi prea, cum să spun, o rigoare excesivă în derularea procedurii, a durat prea mult. O să achiziţionăm, până la urmă, 70-80 de mii”. 

Nu în ultimul rând, în 14 octombrie, premierul a avut o ieșire dură la adresa Institutului Național de Sănătate Publică, pentru că „nu a respectat deciziile luate cu privire la calcularea numărului populației din București”. „Vă rog să nu mai tolerați ca angajați ai INSP să furnizeze informații publice care nu respectă deciziile noastre. Am decis cu MAI să scriem foarte clar în anexa hotărârii de guvern, să se știe că indicele se calculează în funcție de populația care este actualizată săptămânal de către Evidența Populației”, le-a cerut Orban membrilor Executivului. 

 

 

×
Subiecte în articol: Covid-19 ludovic orban