x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vlad Voiculescu îl copiază pe Cîțu. A fugit de la vot, în ziua în care trebuia să fie învestit

Vlad Voiculescu îl copiază pe Cîțu. A fugit de la vot, în ziua în care trebuia să fie învestit

de Ion Alexandru    |    22 Dec 2020   •   08:26
Vlad Voiculescu îl copiază pe Cîțu. A fugit de la vot, în ziua în care trebuia să fie învestit

Noul guvern de „dreapta”, care are șanse să fie instalat zilele următoare, va avea în componența sa doi demnitari care s-au remarcat prin fuga de vot. După ce, în primăvara acestui an, Florin Cîțu a renunțat la calitatea de prim-ministru desemnat, chiar înainte de votul plenului celor două Camere, ieri, același model a fost urmat de PLUS-istul Vlad Voiculescu. Acesta din urmă a renunțat, în ultimul moment, la calitatea de candidat la funcția de viceprimar general al Capitalei, după ce, de la alegerile locale, a dat vina pe Guvernul Orban că a blocat demersurile procedurale pentru accederea sa la conducerea Primăriei Capitalei. Vlad Voiculescu nu mai vrea să fie adjunctul lui Nicușor Dan, deoarece speră să preia conducerea Ministerului Sănătății.

Astfel, Vlad Voiculescu, în calitatea lui de consilier general ales la scrutinul din 27 septembrie, din partea PLUS, a anunțat, ieri dimineață, chiar în debutul ședinței în care trebuia să fie aleși cei doi viceprimari generali ai Capitalei, că își retrage candidatura. Voiculescu, care a renunțat, în această vară, și la candidatura pentru funcția de primar general al Municipiului București, urma, conform înțelegerii cu „independentul” Nicușor Dan, să devină unul dintre cei doi viceprimari. Însă, din data de 27 septembrie, până ieri, Consiliul General al Municipiului București nu a putut fi convocat pentru a fi numiți cei doi viceprimari, fapt care, înaintea alegerilor parlamentare, l-a înfuriat rău de Vlad Voiculescu.

Acuzații la Guvernul PNL, înainte de parlamentare

Concret, pe data de 4 decembrie 2020, într-o postare pe contul său de socializare, Voiculescu scria că Guvernul a făcut imposibilă alegerea viceprimarilor până la validarea tuturor consilierilor generali, prin modificarea Codului Administrativ cu ajutorul unei ordonanțe de urgență. „Nimeni nu își poate bate joc de voința a sute de mii de oameni. (…) La 67 de zile după alegeri (cele locale- n.red.), o parte dintre consilieri nu pot fi validați și nici aleși viceprimarii”, scria acesta. Cele câteva sute de mii de alegători care au pus ștampila de USR-PLUS în 27 septembrie, în București, știa de la Vlad Voiculescu că va fi viceprimarul lui Nicușor Dan. Acest lucru era stipulat, chiar aseară, inclusiv la datele personale ale acestuia de pe contul său de Facebook. ID-ul lui Voiculescu era „Vlad Voiculescu Pentru București”, iar ocupația era „viceprimar București”. Ei bine, se pare că această funcție nu mai este interesantă pentru cel care s-a considerat îndreptățit să o ocupe, deoarece locul său a fost luat de Horia Tomescu, de la PLUS, ales, ieri, viceprimar, alături de liberalul Stelian Bujduveanu. Candidatul PSD, Anca Raiciu, nu a avut nicio șansă la vot.

Așa premier, așa ministru

Vlad Voiculescu a fugit, astfel, chiar înainte de a fi votat viceprimar, în contextul în care, din negocierile purtate de coaliția de dreapta formată din PNL – USR-PLUS și UDMR, urmează să preia funcția de ministru al Sănătății. Funcție pe care a mai deținut-o, în anul 2016, când la Palatul Victoria se afla Guvernul „Zero”, condus de Dacian Cioloș. Guvernul din care Voiculescu va face parte, ca ministru, urmează, teoretic, să fie condus de către fostul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu. Un lucru care îi leagă pe cei doi este faptul că amândoi au dat bir cu fugiții în ziua în care trebuiau să fie învestiți. Florin Cîțu, desemnat, în primăvară, de Klaus Iohannis, să preia conducerea unui Executiv care să pice în Parlament, pentru a putea fi declanșate alegeri anticipate, a renunțat la candidatură cu cinci minute înainte de ședința Plenului Parlamentului, după ce datele arătau că senatorii și deputații urmau să-l învestească în funcția de prim-ministru.

După ce a făcut scandal că se tergiversează numirea sa ca adjunct al lui Nicușor Dan, Vlad Voiculescu le-a dat „țeapă” alegătorilor săi și a ales Ministerul Sănătății

 

 

×
Subiecte în articol: vlad voiculescu