x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 1 din 5 suceveni, imunizat natural pentru coronavirus

1 din 5 suceveni, imunizat natural pentru coronavirus

de Monica Cosac    |    03 Iun 2020   •   10:54
1 din 5 suceveni, imunizat natural pentru coronavirus

Aproximativ 20% din populația municipiului Suceava, adică 16.500 de persoane, a fost imunizată natural pentru COVID-19, arată un studiu realizat de o societate medicală privată, al cărui scop a fost măsurarea ratei de imunizare la infecția cu noul coronavirus și, implicit, măsurarea riscului de infectare, după relaxarea restricțiilor. În acest moment, peste 3.000 de locuitori din Suceava sunt purtători ai virusului.

 

Rezultatele finale ale studiului arată că, în orașul-focar, cele mai expuse la infectarea cu SARS-CoV-2 au fost persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 54 de ani. Practic, testele de laborator au indicat că 29% dintre aceste persoane au dezvoltat anticorpi specifici. La polul opus, se regăsesc tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani, pentru care nivelul de imunizare naturală este de trei ori mai mic.


Legat de rata de infectare, studiul arată că dintre cei 512 suceveni testați 3,7% au fost depistați pozitiv pentru noul coronavirus. Raportat la numărul de locuitori din municipiul Suceava, acest procent indică faptul că, în prezent, peste 3.000 de locuitori sunt purtători ai virusului.


Foarte mulți asimptomatici


Totodată, rezultatul arată un tablou clinic mult diferit față de cel descris în studiile publicate în prima lună a pandemiei, spun inițiatorii studiului. „Am mers în epicentrul epidemiei din România, Suceava, care conduce de departe topul cu cel mai mare număr de îmbolnăviri, atât în valoare absolută, cât și la mia de locuitori. (...) Toți cei care au avut rezultate pozitive la virusul SARS-CoV-2 erau asimptomatici. Acest fapt sugerează că numărul oficial de cazuri de infectare este mai mare decât cel estimat, fapt posibil valabil și pentru alte țări din Europa. O asemenea situație subliniază încă o dată importanţa respectării măsurilor de protecție și menţinerii distanţării sociale, chiar dacă aparent suntem sănătoşi”, spune Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.


Potrivit acestuia, studiul relevă că „rata de mortalitate este mult mai mică față de cea estimată, respectiv sub 1% sau chiar între 0,3-0,5%”.
Studiul MedLife s-a derulat în perioada 18 – 28 mai 2020, pe un eșantion de 512 persoane, în rândul populației municipiului Suceava cu vârstă de peste 25 de ani.


Toate persoanele testate al căror test RT-PCR a fost pozitiv nu manifestau niciun simptom la momentul testării, evidențiază datele studiului.

×