x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 9 motive ca să vă vaccinați anti-COVID

9 motive ca să vă vaccinați anti-COVID

de Monica Cosac    |    02 Dec 2020   •   09:02
9 motive ca să vă vaccinați anti-COVID

Românii sunt destul de reticenți față de vaccinarea anti-COVID, după cum reiese din sondajele realizate luna trecută, iar lipsa de informații cu privire la noile tipuri de vaccinuri, pe bază de ARN, neîncredere în eficiența unui vaccin produs într-un timp scurt și teama de reacții adverse se regăsesc printre principalele motive invocate de cei care spun că nu s-ar vaccina. Profesorul universitar Răzvan Cherecheș, specialist în Sănătate Publică, enumeră nouă motive pentru care va alege să se vaccineze în momentul în care aceste vaccinuri vor fi disponibile. 

 

Profesorul de Sănătate Publică de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca consideră că sunt mai multe aspecte pe care ar trebui să le ia în calcul atunci când decide dacă se va vaccina sau nu, iar primul este protejarea persoanelor vulnerabile din jur, în special a celor care nu se vor putea vaccina împotriva COVID-19. „Imunocompromiși (cancere, tulburări de imunitate...), femei gravide și copii - aceștia sunt în pericol dacă noi, cei din jurul lor, nu ne vaccinăm”, spune Răzvan Cherecheș, într-o postare pe Facebook, precizând că un alt motiv este faptul că vaccinul protejează în fața virusului: „Zecile de mii de oameni care au participat la faza 3 a trialului clinic COVID-19 au fost protejați peste 90%. Vreau să mă alătur lor - vreau să am șanse de peste 90% să fiu protejat, nu șanse foarte mici să mor sau șanse mari să infectez pe altcineva care să moară”. 

 

Lămuriri despre vaccinurile genetice

 

Multe dintre temerile exprimare în spațiul public sunt legate de vaccinurile genetice, cum sunt cele dezvoltate de Pfizer și Moderna. Specialistul vine și cu câteva lămuriri legate de acestea, explicând că ARN-ul mesager (mARN) este informație transmisă ca un mesaj, iar „aceste mesaje genetice sunt distruse de către celulă după ce sunt citite (ca și snapchat-urile sau post-it-urile pe care le arunci după ce le-ai folosit)”. „ARN-ul mesager din vaccin este utilizat pentru sinteza proteinelor din învelișul exterior al virusului - organismul meu învață să producă anticorpi care să recunoască și să atace învelișul virusului imediat atunci când voi intra în contact cu virusul - nu văd niciun motiv pentru care m-aș infecta și aș trece prin dureri de cap, probleme de respirație, febră... doar ca să mă imunizez (presupunând că nu sunt unul din cazurile care ajung pe terapie intensivă sau mai rău)”, dezvoltă Cherecheș al treilea motiv pro-vaccinare. 

 

Ne ferește de „COVID-lung”

 

Mai mult, prin vaccinarea împotriva coronavirusului se poate evita „sindromul COVID-19 lung” care poate să dureze mai multe luni. „Poate dura luni de zile, cu unul sau mai multe simptome care apar și dispar, care îți întrerup viața (oboseala severă, dificultăți de respirație, dureri articulare, dureri în piept, tuse, menținerea absenței mirosului și gustului, dureri de cap, ochi roșii, absența apetitului, vertij, dureri musculare, diaree...) - există oameni care au trecut prin infecție în primăvară și încă au simptome care apar și dispar (fără să fie infecțioși) - nu știm încă de ce. Am să mă vaccinez pentru că nu vreau să mă expun riscului ca după infecție să fiu unul dintre «norocoșii» care nu au simptome severe, dar am sindrom COVID lung și îmi dau viața peste cap”, explică Cherecheș. 

Petrecerea sărbătorilor cu familia, fără frică și distanțare, dovezile științifice prezentate de cercetători și faptul că personalul medical este deja epuizat de avalanșa de pacienți și moarte sunt alte trei motive invocate de specialist în favoarea vaccinării. 

„Nu îmi pariez sănătatea pe rădăcină de tătăneasă”

„Vaccinul este una dintre cele mai mari invenții ale omenirii - cea care salvează anual peste 3 milioane de vieți (difterie, tetanos, gripă, rujeolă...), cu efecte cercetate de mii de studii - eu nu îmi pariez sănătatea mea și a familiei mele pe alternative ca uleiuri esențiale, rădăcină de tătăneasă sau petale de floare de colț culese pe stomacul gol”, argumentează specialistul, adăugând că trebuie oprit valul de morți la nivel global și „alternativele sunt vaccinare sau carantină periodică + măști + distanțare”. 

Despre posibile reacții adverse pe termen lung sau foarte lung încă nu există informații, însă nici despre efectele pe termen lung ale coronavirusului nu se știu prea multe lucruri în prezent.

 

„Singura modalitate pe care o văd de a petrece sărbătorile de Paști împreună cu familia în pace - fără risc de infectare, măști, distanțare, frică - este ca toată familia să fim vaccinați. Același lucru se aplică și pentru Crăciunul de anul viitor”

Prof. Răzvan Cherecheș

 

Platforma Națională de Informare

Zilele trecute a fost lansată și platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. #ROVACCINARE conține informații oficiale despre vaccinurile candidate anti-COVID-19 și despre procesul de vaccinare din România. Totodată, se explică modul în care se autorizează un vaccin în Europa, de ce s-a accelerat dezvoltarea vaccinurilor împotriva coronavirusului, care sunt grupurile prioritare pentru vaccinare, precum și de ce ar trebui să ne vaccinăm. Platforma poate fi accesată la adresa https://vaccinare-covid.gov.ro/

×