x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 92% dintre români au fost afectați de pandemie. Majoritatea cred în măsurile de protecție

92% dintre români au fost afectați de pandemie. Majoritatea cred în măsurile de protecție

08 Iul 2020   •   13:17
92% dintre români au fost afectați de pandemie. Majoritatea cred în măsurile de protecție

Circa 92% dintre români susţin că au fost afectaţi de perioada stării de urgență, în care autoritățile au impus izolarea la domiciliu a populației pentru limitarea răspândirii pandemiei de coronavirus, arată rezultatele Barometrului de opinie Frames & Hygienium. 

Doar 6% dintre persoanele care au participat la studiu au spus că nu au fost afectate de restricții, iar 2% nu au dorit să răspundă.

Totodată, 74% dintre români cred că măsurile eficiente de prevenire a infecției cu COVID-19 sunt purtarea măștilor de protecție, iar 47% au folosit des gelurile dezinfectante pentru mâini.

În afară de acestea, 9% dintre români consideră importantă igiena persoanală, iar 5% au spus că distanţarea socială este o barieră importantă în prevenirea contactării virusului.

67% dintre persoanele chestionate sunt foarte convinse că epidemia se va termina până la încheierea anului 2020, iar 22% cred că aceasta va dura mai mult timp. 

61% dintre români consideră că sfârşitul pandemiei va fi asigurat de un vaccin, 22% spun că imunizarea de masă va juca un rol important în această evoluţie, iar 12% estimează că tehnologia, măsurile de siguranţă şi securitate vor fi decisive în acest demers.

44% dintre participanții la studiu consideră că măsurile dispuse de autorități sunt clare și precise, iar 42% cred exact opusul. Cu toate astea, cei mai mulți au folosit în acestă perioadă, cel puțin o măsură de protecție. 

Dezinfectanții pentru mâini, în topul preferințelor

Produsele dezinfectante au intrat în obiceiurile de consum ale populației. 56% dintre respondenți au spus că le-au folosit de mai multe ori pe zi, 32% o singură dată pe zi, 10% uneori și doar 2% nu le-au utilizat niciodată. 48% le-au folosit la cumpărături sau în alte zone de activităţi sociale, 28% la serviciu şi 21% acasă.

53% dintre români le-au cumpărat din supermarketuri, 21% pe internet, 17% din farmacii şi 9% de la magazinul de proximitate.

39% dintre persoanele intervievate susţin că marca este principalul element care face selecţia la raft, deși 58% consideră că nu există multe informaţii despre compoziţia materialelor dezinfectante, iar 72% cred că oferta de pe piaţă este insuficientă.

23% au declarat că îi interesează efectul produsului dezinfectant, nu compoziţia, iar 19% au afirmat că au informaţiile esenţiale.

23% dintre cei chestionaţi aleg produsele de protecţie sanitară în funcţie de preţ, 21% se uită la specificaţiile produsului, 11% aleg în funcţie de disponibilitatea produselor şi 6% din alt motiv.

52% dintre români sunt mulţumiţi de calitatea dezinfectanților, iar 43% au reclamat neconformități. 

Barometrul de opinie a fost realizat de compania de consultanţă Frames în perioada 29 iunie - 2 iulie 2020, online şi prin telefon, pe un eşantion de peste 2.500 de persoane, cu vârste cuprinse între 21 şi 70 de ani.

 

×