x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social A început vaccinarea anti-COVID

A început vaccinarea anti-COVID

de Monica Cosac    |    28 Dec 2020   •   09:14
A început vaccinarea anti-COVID
Sursa foto: Lucian Alecu

România a demarat, ieri dimineață, odată cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, campania de vaccinare împotriva COVID-19 cu dozele de vaccin furnizate de companiile Pfizer și BioNTech. Prima persoană vaccinată este o asistentă medicală în vârstă de 26 de ani, de la Institutul Matei Balș din Capitală, care a făcut parte din echipa care a preluat primul pacient confirmat cu SARS-CoV-2 în țara noastră. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID  spune că ar trebui ca, în 6 luni, să fie asigurată imunizarea pentru 60-70% din populaţie.

 

„Este începutul sfârșitului pandemiei. Nu a durut, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut”, a spus asistenta Mihaela Anghel după vaccinare, recomandând oamenilor „să deschidă bine ochii și să se vaccineze pentru a scăpa de această greutate”.

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a afirmat că vaccinul are un nivel bun de protecţie și pentru noua tulpină descoperită în Marea Britanie. El a precizat că în primele şase luni ar trebui să poată fi asigurată imunizarea a circa 60-70 la sută din populaţie. Persoanele care se vaccinează antigripal se pot vaccina după 28 de zile anti-COVID şi invers.

Dozele de vaccin din prima tranșă „simbolică” au fost alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta cu COVID-19.

România va beneficia în total de aproximativ 10 milioane de doze de vaccin, urmând să primească săptămânal între 140.000 şi 150.000 de doze. Următoarea tranşă de 144.000 de doze de vaccin este aşteptată în 28-29 decembrie.

 

Avertismentul șefei Europol

False vaccinuri anti-COVID au apărut la vânzare pe rețelele sociale, a avertizat, ieri, directorul Europol, Catherine De Bolle. Europol a trimis deja alertele corespunzătoare, a mai precizat șefa instituției, care le-a cerut europenilor să aibă grijă cu asemenea „oferte” ce pot avea consecinţe serioase din punctul de vedere al sănătăţii. Totodată, De Bolle le-a cerut statelor membre să acţioneze cu prudenţă și să fie pregătite şi pentru tentativele de a fura vaccinul. 

×