x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Abandonul școlar din România, în imagini, la MNAR

Abandonul școlar din România, în imagini, la MNAR

de Monica Cosac    |    17 Dec 2020   •   10:48
Abandonul școlar din România, în imagini, la MNAR

Ionuț are 12 ani și își dorește să se vadă cu colegii la școală și să poată ieși la tablă. Cătălina are 10 ani și speră că, până la urmă, va avea și ea o tabletă și Internet ca să poată participa la cursurile online. Cătălina și Ionuț sunt doar doi dintre cei aproximativ 1.000.000 de copii din România, care în prezent nu au acces la educația online. Poveștile lor de viață, prezentate în imagini la Muzeul Național de Artă al României (MNAR), sunt similare experiențelor trăite, în pandemie, de toți cei 30 de copii vulnerabili care au fost incluși într-o campanie-manifest lansată, ieri, de Salvați Copiii România.

Ionuț și părinții lui trăiesc în condiții foarte grele. Tatăl este tot timpul plecat pentru a le asigura traiul, iar mama suferă de o boală foarte gravă, care o împiedică să aibă grijă de fiu așa cum trebuie. Din cauza absențelor, Ionuț a rămas repetent anul trecut, iar anul acesta, din cauza pandemiei Covid-19, școlile s-au închis, iar el a rămas în afara orelor, deoarece nu are acces la învățământul online. De Crăciunul acesta, își dorește ca școala să reînceapă așa cum știe el, să fie toți colegii în clasă împreună cu doamna lor învățătoare, să iasă la tablă și la finalul zilei să alerge cu toții la joacă. De 8 ani, Cătălina, tatăl ei și bunica paternă trăiesc într-o locuință modestă de la țară, fără venituri și fără condiții corespunzătoare pentru studiu. A ajuns cu greu în clasa a IV-a, iar acum chiar și mica șansă de a continua școala i-a fost luată din cauza lipsei de acces la cursurile online. Cătălina speră că, până la urmă, va avea și ea o tabletă și Internet.

„Traversăm o perioadă critică pentru educația copiilor noștri”, atrage atenția Salvați Copiii, care, la finalul acestui an marcat de o criză sanitară globală, a lansat campania „Ajută-ne să nu-i lăsăm să devină #CopiiPierduti”, pentru a determina autoritățile să deschidă școlile în luna ianuarie 2021, în siguranță pentru elevi și personalul didactic. Astfel, s-ar asigura accesul la educație pentru cei mai vulnerabili dintre copiii care trăiesc în condiții de sărăcie și izolare socială și se află în pragul abandonului școlar. Expoziția de fotografie va fi deschisă până pe 10 ianuarie 2021.

Un copil din doi, exclus din procesul de învățare

„În ultimele două decenii, sistemul educațional s-a dovedit a fi capabil să asigure doar unui copil din doi o alfabetizare mediocră ori satisfăcătoare în științe, matematică ori lectură. Celălalt copil, deși prezent fizic an de an în școală ori liceu, a fost în fapt exclus sistematic din procesul de învățare, rezultatele și competențele lui limitate corespunzând analfabetismului funcțional”, transmit reprezentanții Salvați Copiii.

Școlile ar trebui să fie deschise

Specialiștii în Sănătate Publică spun că nu școala a reprezentat principalul mecanism de transmitere a infecției COVID-19 în rândul copiilor. „Activitățile sociale din afara școlii - zile de naștere, petreceri, nunți, înmormântări - sunt cele care au cea mai mare responsabilitate! Dacă s-ar fi făcut anchetele epidemiologice în mod profesionist, ar fi trebuit identificată și sursa infecției în amonte (ca să poată fi atribuită sursa). Școlile până în clasa a IV-a ar trebui să fie deschise, combinat cu măsuri de compensare! La cum se pregătesc lucrurile pentru Crăciun - sau cum nu se pregătesc -, cel mai probabil că vor rămâne școlile închise tot semestrul II - ceea ce va avea un impact masiv asupra educației și sănătății mentale”, afirmă prof. Răzvan Cherecheș, specialist în Sănătate Publică.

451.895 de copii au abandonat școala de la adoptarea Legii educației naționale, în 2011, și până în prezent.

×