x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Acord România – SUA pentru Cernavodă

Acord România – SUA pentru Cernavodă

10 Dec 2020   •   17:30
Acord România – SUA pentru Cernavodă

Acordul interguvernamental România – SUA, privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile, a fost semnat de ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi ambasadorul american  Adrian Zuckerman. Documentul a fost parafat la începutul lunii octombrie, cu prilejul vizitei ministrului român în SUA.

Prim-ministrul interimar, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut ieri o întrevedere cu Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA, Kimberly Reed, președintele Băncii de Import-Export a SUA, și Aleshia Duncan, adjunctul asistentului secretarului pentru politică energetică nucleară și cooperare internațională din cadrul Departamentul Energiei din SUA. La întâlnire au participat, de asemenea, Raluca Turcan, viceprim-ministru al României, și Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, informează un comunicat al Guvernului.

„Discuțiile de la Palatul Victoria s-au focalizat asupra cooperării bilaterale subsumate Parteneriatului Strategic România-SUA, în domeniul politic, militar, energetic și economic, în special cu referire la implicarea americană în proiecte strategice de interes major pentru România, inclusiv cele promovate în cadrul Inițiativei celor Trei Mări (I3M)”, menționează documentul citat.

Au mai fost luate în dezbatere proiectul feroviar Constanța – Gdansk (Rail2Sea) și proiectul rutier Via Carpatia.

 

Centrala de la Cernavodă a furnizat, în primele nouă luni ale acestui an, o producție de energie electrică de 7.684 GWh, cu 2,1% mai mare comparativ cu perioada similară din 2019. Compania Nuclearelectrica a raportat, potrivit unui comunicat propriu, un profit de 477,6 milioane de lei în perioada menționată, în creștere cu 14,8%.

×