x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Acte necesare infiintare SRL sau PFA

Acte necesare infiintare SRL sau PFA

08 Iun 2021   •   12:51
Acte necesare infiintare SRL sau PFA

Înființarea firmei nu trebuie să reprezinte un stres pentru tine. Poate ai auzit cât de complicat e  procesul pentru infiintari firme. Momentul în care ai decis că dorești să pornești pe acest drum a  fost de fapt cea mai solicitantă parte. Te-ai gândit și răzgândit, dar acum decizia este finală.  Alegerea unei forme de organizare juridică și înființarea propriu-zisă sunt mult mai simple decât ai  crede.  

În acest articol, vei afla care sunt pașii necesari pe care trebuie să îi urmezi în procesul de infiintari  firme. În plus, îți vom spune de ce acte necesare infiintare SRL sau persoana fizica autorizata ai  nevoie.  

Desigur, SRL și PFA nu sunt singurele forme de organizare juridică. Există și SRL-D(ebutant), SRL  Student, S.A (Societate pe Acțiuni), Întreprindere Independentă și Întreprindere Familială. În acest  articol, ne vom concentra doar pe SRL și PFA. Cele două forme legale sunt cele mai utilizate în  România.  

Înainte de a pregăti actele, trebuie să alegi o formă de organizare juridică care să satisfacă nevoile  business-ului tău. Așadar, ajungem la întrebarea: SRL sau PFA?  

Ce înseamnă și de ce să alegi SRL?  

SRL este abrevierea pentru Societate cu Răspundere Limitată. Aceasta este cea mai răspândită  formă juridică datorită răspunderii limitate a asociaților. Alegerea unui SRL înseamnă și alegerea  unui plan de viitor pentru firmă, de extindere spre o afacere profitabilă. Deschiderea unui SRL  reprezintă o firmă care poate ajunge de la un singur asociat la un număr maxim de 50 de asociați și  administratori. Asociații din cadrul firmei pot fi persoane fizice și persoane juridice.  

Acte necesare infiintare SRL

Pentru deschiderea unui SRL ai nevoie de următoarele acte:  

3 variante de denumire pentru viitoarea societate

Carte de identitate asociat/asociați/administrator

Copie de pe dovada de proprietate a sediului social (contract de vânzare-cumpărare, donație,  certificat de moștenitor, contract de închiriere vizat de Administrația Financiară etc, acordul  vecinilor cu pereți comuni dacă sediul va fi la bloc)

Carte de identitate proprietar/proprietari sediu social

Ce costuri implică înființarea unui SRL?

Pentru societate cu asociat unic: 449 lei (taxe de Registru și onorariu inclus) Pentru societate cu 2 asociați: 499 lei (taxe de Registru și onorariu inclus)

Pentru societate cu 3 asociați: 539 lei (taxe de Registru și onorariu inclus)

Există câteva costuri adiționale care nu sunt incluse în cele prezentate mai sus. Capitalul social al  firmei trebuie să fie 1 leu. Această sumă este minimul stabilit prin lege în România. Pe lângă suma  destinată capitalului social, trebuie achitate și tarifele notariale pentru declarațiile de asociat/ administrator/specimen de semnătură/procură. Toate aceste tarife ajung la suma estimativă de  250 de lei.  

Ce semnifică PFA?

PFA, adică persoana fizica autorizata, reprezintă forma juridică în cazul căreia întreaga răspundere  pentru datoriile acumulate de întreprindere revin persoanei fizice care deține acest statut. Adică  ție, dacă alegi persoana fizica autorizata ca forma juridică. Persoana fizica autorizata este un tip de  întreprindere economică, nu o societate.  

Contabilitatea pentru persoana fizica autorizata este simplă. Aceasta poate fi realizată chiar de  tine. Pentru un SRL vei avea nevoie de un specialist contabil pentru a te ajuta cu partea financiară.  Dacă alegi persoana fizica autorizata, poți avea angajați, la fel ca în cazul unui SRL.

 

Când e recomandat să alegi persoana fizica autorizata?

Persoana fizica autorizata de multe ori este o variantă de test pentru lansarea unei afaceri pe piață.  Multe afaceri au început așa tocmai pentru a testa dacă afacerea poate supraviețui pe piață.  În momentul în care rezultatul a fost pozitiv s-a înființat un SRL. În funcție de domeniul de  activitate, business-ul tău poate începe ca persoana fizica autorizata. Ulterior, dacă ai succes pe  piață, radiezi PFA-ul și deschizi un SRL sau poate rămâne în continuare persoana fizica autorizata.  

Există multe tipuri de afaceri care pot funcționa permanent ca persoana fizica autorizata. Dacă ai o  meserie, de exemplu traducător sau electrician și dorești să activezi, poți să o faci alegând  persoana fizica autorizata.  

Acte necesare infiintare persoana fizica autorizata
 
Înainte de a începe demersurile necesare pentru a înființa persoana fizica autorizata este  important să știi că PFA-urile au două variante de impozitare: în sistem real și pe normă de venit. În  sistem real, venitul net anual se stabilește în baza datelor din contabilitate. În cazul unui PFA pe  norma de venit, va trebui să completezi în Registrul de evidență fiscală numai partea referitoare la  venituri. Recomandarea noastră este să verifici înainte de procesul de înființare PFA dacă  activitatea firmei tale este încadrată ca normă de venit, în cazul în care dorești să optezi pentru  varianta de impozitare pe norma de venit.  

Acte necesare pentru înființare persoana fizica autorizata:

Carte de identitate titular

Acte de studii (în domeniul în care se dorește autorizarea) sau documente din care să reiasă  experiența profesională în domeniul în care se dorește autorizarea  

Dovadă de proprietate la adresa la care se va stabili sediul profesional (contract de vânzare cumpărate, donație, certificat de moștenitor, contract de închiriere vizat de Administrația  Financiară etc., acordul vecinilor cu pereți comuni dacă sediul va fi la bloc)

Specimen de semnătură dat la notariat

Procură notarială pe numele consultantului care se va ocupa de depunerea dosarului la Registrul  Comerțului

Ce costuri implică înființarea de persoana fizica autorizata?  

Pentru a înființa un PFA, taxele care trebuie achitate însumează 290 de lei. Acestea sunt taxele de  Registru și onorariu inclus. În cazul unui PFA nu trebuie să ai capital social, precum în cazul unui  SRL, iar taxele de înființare sunt într-adevăr mai mici.  

Acum că ai aflat pașii necesari pe care trebuie să-i faci pentru înființarea unei firme, ești pregătit  pentru decizia finală între PFA sau SRL. Ia în calcul următoarele aspecte înainte să pregătești actele  pentru înregistrare:  

domeniul de activitate al business-ului tău

dacă vrei să fii singur sau să ai mai mulți asociați

dacă dorești să desfășori un număr limitat de activități

dacă ai studii sau experiență profesională pentru activitățile pe care vrei să le desfășori

numărul de angajați de care ai nevoie

 

Care este recomandarea specialiștilor?  

Înființarea firmei este o etapă foarte importantă în antreprenoriat. Fii foarte atent la opțiunile pe  care le ai. După ce ai cântărit bine cele două variante, PFA sau SRL, dar încă nu ești hotărât ce e mai  bine pentru afacerea ta, specialiștii Fabrica-de-Firme.ro sunt pregătiți să te îndrume spre succesul  tău în antreprenoriat. Consultanții Fabrica-de-Firme.ro sunt specializați în asistență juridică și  comercială. Interesul principal va fi să pună binele afacerii tale mai presus de orice, astfel încât să  răspundă tuturor nevoilor tale și ale business-ului tău!  

×