x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Anchete epidemiologice cu înjurături. Oamenii nu vor să meargă la spital

Anchete epidemiologice cu înjurături. Oamenii nu vor să meargă la spital

de Mariana Zaharia    |    05 Aug 2020   •   10:34
Anchete epidemiologice cu înjurături. Oamenii nu vor să meargă la spital

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică se plâng că sunt înjurați în cursul anchetelor epidemiologice. Reacțiile multor persoane care ajung în legătură cu DSP îi lasă fără replică pe cei care ar trebui să afle de unde s-au infectat oamenii. De această situație s-a plâns șefa instituției din Argeș, județul cu cele mai multe infectări raportate la acest moment.

Nu doar limbajul i-a deranjat, în multe cazuri, pe cei de la DSP Argeș, ci și faptul că oamenii au refuzat să meargă la spital. „Toată lumea dă în noi. Zic că nu răspundem la telefoane, că nu facem ce trebuie. Dacă sună șapte persoane în același timp, nu putem răspunde. Într-o jumătate de oră de când stau de vorbă cu dumneavoastră, am avut 20 de apeluri telefonice pe telefonul meu personal. Imaginați-vă cum e centrala. Și mulți nu ne ascultă. Noi îi trimitem la spital și ei nu vor să se ducă. Ne jignesc, ne înjură, ne amenință. Există, e drept, și o altă categorie, cei care așteaptă ambulanțele cu orele ca să îi preia. Să faci o anchetă epidemiologică bună la acest moment este foarte greu, a trebuit să instruim oameni. Avem medici și asistenți școlari, așa cum a fost dat prin ordin de ministru, dar ei au nevoie de pregătire. În plus, nu putem cere mai mulți, pentru că nu îi putem pune să facă naveta sau să îi cazăm. Situația Direcțiilor de Sănătate Publică este una grea la acest moment”, a spus Sorina Honțaru, directorul DSP Argeș.

 

Dispecerii Ambulanței caută paturi în spitale

Reprezentanții Ambulanței recunosc întârzierile, dar susțin că au motive. Unul ar fi faptul că până ca echipajul să preia un pacient de acasă, dispecerii trebuie să le găsească locuri în spitale. „Nu este normal ca oamenii noștri din dispecerat să stea să caute paturi. Nu există o situație actualizată în timp real, să știm locurile. Noi ducem pacienți în alte județe. Nu vreau să dau vina pe nimeni, doar să se înțeleagă și că, după ce mașinile preiau pacienți COVID, este nevoie să stea la dezinfectare”, spune medicul Luminița Paul, directorul Ambulanței Argeș.

Autoritățile cred că există surse de infectare din afara județului. „În acest sens, am personalizat fișele anchetelor epidemiologice, în sensul că am mai adăugat câteva câmpuri la care oamenii trebuie să răspundă. De exemplu, despre concedii. Sau despre prietenii cu persoane pozitive. Sunt mai multe direcții în care investigăm”, explică Emanuel Soare, prefectul de Argeș.

 

Județul Argeș are, zilnic, peste 100 de cazuri de noi de îmbolnăviri. Autoritățile susțin că situația este sub control.

×