x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Angajaţii SJU Argeş, lăsaţi de şefi fără contribuţiile sociale

Angajaţii SJU Argeş, lăsaţi de şefi fără contribuţiile sociale

de Mariana Zaharia    |    18 Feb 2020   •   11:02
Angajaţii SJU Argeş, lăsaţi de şefi fără contribuţiile sociale

O situație la limita legii penale a fost scoasă la iveală la Spitalul Judeţean de Urgență (SJU) din Pitești după un control al Curții de Conturi. Instituția nu a achitat contribuțiile sociale pentru mai mulți angajați timp de 7 luni. Este vorba despre infirmieri, brancardieri, îngrijitoare cărora le-au fost majorate veniturile cu ajutorul unor sume compensatorii, dar nu le-au fost plătite și dările către Stat. Conducerea unităţii medicale a fost obligată să plătească totul, inclusiv penalitățile, spune Curtea de Conturi.

 

Raportul Curții de Conturi referitor la modul în care au fost cheltuiți banii la Spitalul de Urgență din Pitești indică mai multe situații în care conducerea a fost aproape de a încălca legea. Contribuțiile sociale în valoare de 367.467 lei nu au fost achitate pentru veniturile personalului auxiliar în perioada mai-noiembrie 2018, iar inspectorii au aflat asta un an mai târziu când a fost făcut controlul. Specialiștii explică faptul că neachitarea acestor dări este, la ora actuală, infracțiune în România dacă se stabilește, în cadrul unei anchete, intenția clară a angajatorului de a nu da banii către Stat.

Conducerea spitalului a fost pusă să plătească restanțele, dar nu au fost sesizate organele penale. Managerul unităţii medicale, Adriana Molfea, ne-a transmis că a remediat acest lucru și că au fost achitate obligațiile. Însă, aceasta nu este singura neregulă găsită de către inspectorii Curţii de Conturi.

 

Bani dați către o firmă și ceruți înapoi

Tot în același an, spitalul a cheltuit bani pentru plata unor devize către o firmă, deși nu era legal. „În timpul misiunii de audit financiar, persoanele cu atribuții din cadrul entității auditate au stabilit întinderea prejudiciului adus SJU Pitești prin plata nelegală a contravalorii unor articole de deviz care, în fapt, trebuiau suportate de către executantul lucrării la obiectivul de investiții «RK instalații de apă caldă și căldură Spital 2», operațiune din care a rezultat că valoarea certă a acestuia fiind de 18.791 lei, din care 17.896 lei debit și 895 lei majorări de întârzâiere aferente. Ca măsură, se impune recuperarea integrală a prejudiciului”, mai scrie în raport.

 

Servicii juridice suplimentare fără știrea șefilor județului

Tot inspectorii susțin că, deși spitalul are un departament juridic, a fost angajată o firmă specializată în astfel de servicii, fără votul Consiliului Județean Argeș, unul dintre finanțatorii instituției. Explicația managerului este că, la acel moment, unul dintre juriști dăduse instituția în judecată și, practic, nu o mai putea reprezenta în procese, iar cel de-al doilea era într-un conflict de interese.

„În momentul în care a existat posibilitatea angajării de noi consilieri juridici, conducerea Spitalului a încheiat contractul de comun acord cu prestatorul de servicii juridice cu mult înainte de data la care expira perioada contractuală. Menționăm că atribuirea contractului de prestări servicii judiciare s-a realizat în baza unei proceduri de achiziție publică”,  spune managerul Adriana Molfea, care a câștigat concursul definitiv pe acest post în urmă cu o lună. Jurist de profesie, Adriana Molfea a fost singurul candidat înscris la șefia spitalului. În perioada interimatului, a fost susținută de către conducerea Consiliului Județean Argeș, care i-a prelungit mandatele. În 2018, anul în care au fost găsite abateri de către reprezentanții Curții de Conturi, CJ Argeș a virat către spital 8,5 milioane de lei.

 

Conducerea Spitalului Judeţean dă asigurări că a dus la îndeplinire toate măsurile cerute de Curtea de Conturi

×