x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Aplicație mobilă gratuită pentru victimele violenței domestice

Aplicație mobilă gratuită pentru victimele violenței domestice

07 Mai 2020   •   13:21
Aplicație mobilă gratuită pentru victimele violenței domestice

Bright Sky Ro este o aplicație mobilă gratuită pentru victimele violenţei domestice și oferă asistenţă şi informaţii utile persoanelor aflate într-o relaţie abuzivă sau celor care vor să ajute, se arată într-un comunicat Vodafone România. 

Aceasta este disponibilă în App Store şi Google Play Store, în limbile română, engleză şi maghiară. Aplicaţia a fost dezvoltată iniţial de către Fundaţia Vodafone Grup şi ulterior adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat cu Poliţia Română, Asociaţia Necuvinte şi Asociaţia Code for Romania.

Bright Sky Ro are rol de informare şi educar, pentru că descrie care sunt categoriile de violenţă de gen, combate miturile legate de acest fenomen şi permite utilizatorului să evalueze siguranţa unei relaţii prin simpla completare a unui formular electronic. Aplicaţia oferă şi o bază de date cu servicii de asistenţă, astfel încât utilizatorul să poată lua legătura cu cel mai apropiat serviciu disponibil în zona în care se află.

Meniul aplicaţiei permite accesul utilizatorilor la informaţii despre cauzele şi consecinţele abuzului, planul de siguranţă şi prevederile legale care pot proteja o victimă a violenţei domestice (ordinul de protecţie provizoriu dat de poliţie şi ordinul de protecţie dat de instanţă) şi măsurile care pot fi adoptate pentru creşterea siguranţei în mediul online.

Aplicația oferă posibilitatea înregistrării incidentelor într-un jurnal digital confidenţial, la o adresă de email aleasă de victimă, printr-o funcţie ce foloseşte text, conţinut audio, video sau foto. Informaţiile strânse de victimă în acest jurnal pot deveni dovezi în instanţele de judecată. Totodată, oferă informaţii şi sfaturi utile legate de consimţământul în relaţiile sexuale şi de hărţuire, prezintă studii de caz care exemplifică tipurile de comportament abuziv afişate cel mai frecvent în relaţiile intime.

Peste 80% dintre români consideră violenţa împotriva femeii ca fiind un fenomen naţional foarte răspândit. Doar în 2019, la nivel naţional, poliţiştii au emis 7.986 de ordine de protecţie provizorii, dintre care 2.958 au fost transformate în ordine de protecţie. Anul trecut, instanţele judecătoreşti au emis 7.899 de ordine de protecţie, cele mai multe fiind emise la solicitarea victimelor.

România este a patra ţară în care este disponibilă aplicația, după Marea Britanie, Irlanda şi Cehia.

Poliţia Română (prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii) a oferit suportul instituţional referitor la prevederile legale din domeniul violenţei de gen, instrumentele de protecţie pentru victime, mecanisme de recunoaştere şi prevenire.

×