x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Asigurare? Triajul epidemiologic nu colectează date personale

Asigurare? Triajul epidemiologic nu colectează date personale

24 Mai 2020   •   16:29
Asigurare? Triajul epidemiologic nu colectează date personale

Triajul epidemiologic nu implică şi colectarea datelor personale, spune ordinul privind obligativitatea măştilor. Sunt, însă, instituţii care cer vizitatorilor să completeze un chestionar cu nume, prenume şi date despre simptome sau istoricul călătoriilor.

În ordinul care prevede obligația purtării măștii se arată că se impune la intrarea în instituţii publice, apoi urmează un triaj epidemiologic.

Potrivit unei anexe din acest Ordin, triajul epidemiologic nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal şi constă în:

a) măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 grade)

b) observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată)

c) în cazul în care se constată menţierea unei temperaturi peste 37,3 grade sau prezenţa altor simptome respiratorii, persoana este trimisă pentru consult la medicul de familie.

Însă, dacă ne uităm la regulile impuse de unele instituţii publice, observăm că sunt solicitate formulare. De exemplu, Înalta Curte de Casaţie a transmis publicului o listă cu regulile de acces unde se arată că pentru intrarea în instanţă trebuie să avem actul de identitate, citaţia şi un chestionar- declaraţie.

În declaraţie ni se cer informaţii precum nume, prenume, istoricul călătoriilor, informaţii privind contactul cu persoane infectate sau suspecte de Covid-19 sau dacă am avut simptome specifice.

Se poate spune că, în baza acestui chestionar, se realizează un triaj epidemiologic. Regulile sunt incluse într-un ordin al ICCJ (138 din 13 mai).

„Vă rugăm să reţineţi că pe baza aspectelor care rezultă din declaraţie vi se poate solicita să părăsiţi sediile ÎCCJ, exclusiv din considerente de asigurare a sănătăţii şi securităţii celorlalte persoane. Într-o astfel de situaţie, vă rugăm să colaboraţi cu organele de jandarmi şi să aveţi o atitudine calmă, completul de judecată va fi înştiinţat de îndată despre această situaţie şi va avea în vedere respectarea drepturilor dumneavoastră procesuale”, explică ICCJ.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: date personale