x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Asigurătorii ne anunță că suntem nervoși la volan

Asigurătorii ne anunță că suntem nervoși la volan

de Diana Scarlat    |    16 Iul 2020   •   10:32
Asigurătorii ne anunță că suntem nervoși la volan
Sursa foto: tommaso79/Getty Images/iStockphoto

În plin scandal legat de modificarea legislației pentru asigurarea obligatorie a mașinii (RCA), Asociația pentru Promovarea Asigurărilor (APPA) a comandat un studiu sociologic al cărui rezultat arată că românii sunt foarte nervoși la volan. Astfel s-ar putea justifica nevoia creșterii prețurilor pentru RCA, intens dezbătură, în ultimele două luni, în Parlament. APPA a lansat și o campanie de PR cu sloganul „Fii calm la volan!”.

 

Sondajul dat publicității de APPA, pentru care au răspuns 9.644 de români, arată că „8 din 10 şoferi sunt de acord că persoanele care se enervează la volan sunt mai predispuse la comportamente periculoase în trafic, un şofer român din doi se enervează din când în când, în funcţie de condiţiile de trafic și unul din zece se enervează de fiecare dată când circulă cu maşina. Gesturile şi cuvintele obscene sunt metoda „preferată” de manifestare a furiei la volan de către şoferii români, 1 şofer din 4 reacţionează aproape imediat, atunci când un alt şofer este agresiv în trafic faţă de el, iar jumătate dintre şoferi s-au simţit în pericol în trafic cel puţin o dată”. Asociația asigurătorilor mai anunță că a schimbat strategia de PR, în actualul context, astfel încât campania „Fii treaz la volan!” devine, în acest an, „Fii caml la volan!” şi vorbeşte despre pericolele agresivităţii în trafic, dar şi despre politeţea la volan.

 

Transportatorii se așteaptă la majorări


 
În acest context, reprezentanții transportatorilor cred că sondajul a fost comandat de firmele de asigurare pentru a avea pretext să ceară majorarea prețurilor. „Poate ar trebui să aflăm și câți români sunt nervoși pe șosele pentru că nu li s-au plătit despăgubirile, ei nefiind în culpă, sau câți sunt nervoși din cauza drumurilor foarte proaste”, a declarat, pentru Jurnalul, Vasile Ștefănescu, reprezentantul Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR). 


La sondajul „Cât de calm eşti în trafic?” au participat 9.644 de respondenţi, dintre care 8.885 de şoferi (92%). Circa 74% dintre ei conduc zilnic, iar 20%, de câteva ori pe săptămână.
 

×