x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Avantajele rezervoarelor de stocare a apei

Avantajele rezervoarelor de stocare a apei

26 Mai 2021   •   11:47
Avantajele rezervoarelor de stocare a apei

Înlocuirea apei potabile cu apă de ploaie ar putea reduce foarte mult consumul de apă din gospodărie. În acest fel, poți plăti doar apa potabilă, pentru băut și gătit, deci poți face economie de apă și bani. Apa de ploaie o poți folosi pentru alte necesități: spălarea hainelor, udarea gazonului, spălarea mașinii, etc. Ea poate fi colectată în sisteme de stocare a apei.

Avantajele sistemelor de stocare

Rezervoare de apă potabilă – beneficii:

  • Ai posibilitatea de a reduce substanțial consumul de apă potabilă
  • Poți păstra apa pe care să o consumi în lunile secetoase
  • Îți faci aprovizionare cu apă pentru casă.

Rezervoare de apă de ploaie – avantaje:

  • Acestea îți oferă posibilitatea de a economisi până la jumătate din nevoile de apă potabilă din gospodărie
  • Apa colectată poate fi folosită la spălarea mașinii, udarea plantelor din grădină, spălarea hainelor, a covoarelor sau a toaletelor.

Există și alte beneficii ale apei de ploaie, pe care merită să le iei în considerare. Se estimează că 97% din apa folosită zilnic în gospodărie este pentru curățenie, spălatul vaselor, a hainelor, igiena personală (baie sau duș), udatul grădinii. Prin înlocuirea apei potabile cu apă de ploaie, se poate face economie. Acest lucru este posibil, dacă locuiești la casă și practic imposibil, dacă stai la apartament.

În general, oamenii colectează apa de ploaie în rezervoare, cum sunt butoaiele, iar apoi o folosesc la udarea grădinii. Rezervoarele de stocare a apei de ploaie nu sunt costisitoare, mai ales dacă sunt din polietilenă.

Avantajul este că apa de ploaie este gratuită, deci prin utilizarea ei se reduce cu siguranță costul apei în gospodărie. Captarea ei se face foarte simplu, prin amplasarea rezervoarelor sub jgheaburi, prin care curge apa atunci când plouă. Acoperișurile care au suprafața netedă permit colectarea eficientă a apei de ploaie. Dacă acoperișurile sunt din șindrilă bituminoasă sau din țiglă de beton, atunci colectarea este mai dificilă.

Apa de ploaie este bună pentru udarea gazonului, a grădinii, a livezii, dar nu este recomandată pentru băut și gătit. Dacă este curățată printr-un sistem de filtrare, atunci poate fi bună pentru uz casnic.

Apa de ploaie nu conține atâtea minerale ca apa potabilă, este mai moale. Prin folosirea ei, vasele de toaletă, chiuveta, cada, nu vor acumula piatră.

Tipuri de rezervoare de stocare a apei

Rezervoarele de apă pot fi realizate din diferite tipuri de materiale și anume: metal, beton, polietilenă și fibră de sticlă.

Cele din polietilenă au greutate mică, sunt ușor de montat și de curățat. Polietilena este un material ecologic, care poate fi reciclat, asta ajută la protecția mediului înconjurător.

Rezervoarele din oțel sau din beton au o durabilitate mai bună în timp și o longevitate mai mare. Singura problemă care poate să apară la cele din beton este crăparea lor (mai ales la cutremur), pentru că acest material nu este flexibil, el este supus expansiunii și contracției. Vestea bună este că fisurile pot fi reparate. Dacă acestea nu sunt remediate la timp, este posibil să se producă dezvoltarea de bacterii pe betonul poros și asta să afecteze igiena rezervorului.  

Dintre acestea, cele mai ieftine sunt rezervoarele de polietilenă, iar cele mai scumpe sunt cele din oțel. Rezervoarele din beton sunt o alternativă bună la rezervoarele din oțel, cel puțin în ceea ce privește prețul accesibil.

Rezervoarele din plastic pot fi tratate cu ioni de argint, care inhibă dezvoltarea bacteriilor și astfel calitatea apei se păstrează în timp. Testele au arătat că efectul antimicrobian al ionilor de argint poate garanta reducerea cu 99,5% al culturilor de bacterii și virusuri.

Unii oameni aleg rezervoare din oțel pentru că sunt mai rezistente în timp și pot fi personalizate. Ajustările însă sunt destul de costisitoare, deci nu rentează întotdeauna. Aceste sisteme de stocare sunt folosite îndeosebi în unele industrii, unde se cere un nivel de igienizare ridicat.

La ce trebuie să fii atent când alegi un rezervor de apă?

În general trebuie să ții cont de tipul de material, dimensiuni, anumite detalii, calitatea produselor, prețul lor. Foarte important este să alegi rezervoare apă de calitate, puternice, care vor rezista în mediul în care sunt amplasate, cum sunt cele de la SC Best Invest Group SRL.

×
Subiecte în articol: rezervoare apa