x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Avertisment: O nouă criză de imunoglobulină, în 2021

Avertisment: O nouă criză de imunoglobulină, în 2021

de Monica Cosac    |    08 Ian 2021   •   09:37
Avertisment: O nouă criză de imunoglobulină, în 2021

Experții internaționali atrag atenția asupra unei iminente crize globale de imunoglobulină, cu care ne vom confrunta în anul 2021. În contextul pandemiei de coronavirus, în întreaga lume s-a înregistrat un declin în colectarea de plasmă sanguină umană – care reprezintă materia primă folosită la producerea acestei terapii vitale pentru pacienții cu imunodeficiențe. România este cea mai vulnerabilă dintre țările UE în fața unei noi crize de imunoglobulină, spun specialiștii din țara noastră și cer Ministerului Sănătății să ia în calcul avertismentele internaționale și să facă stocuri suficiente. 

 

Terapiile derivate din plasmă umană sunt adesea singurele tratamente disponibile pentru persoanele care suferă de deficiențe imune primare, tulburări de sângerare, angioedem ereditar sau anumite afecțiuni neurologice, astfel că supraviețuirea acestor pacienți depinde de accesul la tratamentul cu imunoglobulină. 

În luna decembrie, medici și experți internaționali, reprezentanții ai pacienților, precum și ai producătorilor de medicamente derivate din plasmă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pandemiei COVID-19 asupra colectării de plasmă umană. Practic, raportările au arătat că majoritatea centrelor de colectare de plasmă din întreaga lume au înregistrat scăderi semnificative în colectarea de plasmă umană normală, mai ales din cauza măsurilor de distanțare socială și al altor restricții de mobilitate. 

 

Producția durează între 7 și 12 luni

Acest declin accentuat la nivelul donării/colectării de plasmă din 2020 ar putea provoca discontinuități semnificative în lunile următoare, având în vedere că producția de terapii derivate din plasmă durează între 7 și 12 luni.

Pacienţii români cu imunodeficienţe primare sunt loviți constant de criza imunoglobulinei, iar situația globală actuală i-ar putea afecta și mai mult accesul bolnavilor la terapiile care-i țin în viață, avertizează Florin Hozoc, directorul general al unei firme importatoare de imunoglobulină. 

 

Producătorii, alungați de politici agresive de preț

„România este cea mai vulnerabilă dintre țările UE în fața unei posibile noi crize de imunoglobulină, în condițiile în care autoritățile mențin în continuare politici agresive de preț, care ne plasează în coada Europei din punctul de vedere al atractivității pentru producători. Deși, punctul meu de vedere este că, pentru următoarele 6-8 luni, nu există un risc iminent de criză de imunoglobulină, noi am făcut toate eforturile pentru a asigura stocuri suficiente. Astfel, în prezent, avem în depozitul nostru din București peste 80 kg de  imunoglobulină, reprezentând peste 50% din consumul minim al României, pentru un an de zile”, explică Hozoc, pe pagina sa de Facebook. 

În opinia sa, România va rămâne vulnerabilă în fața crizelor recurente de produse fabricate din plasmă, tocmai pentru că „autoritățile continuă să amâne modernizarea legislației naționale, pentru a permite colectarea de plasmă umană pentru fabricarea de medicamente”. Hozoc mai spune că este urgent ca noua conducere a Ministerului Sănătății „să adopte cât mai rapid măsurile necesare, astfel încât posibila criză, anunțată de specialiștii din toată lumea, să ne găsească cu temele făcute”.

Țările vecine sunt mult înaintea noastră, precizează specialistul: „Ungaria are 38 de centre private de colectare de plasmă și o fabrică de medicamente din plasmă; Bulgaria și Ucraina au centre de colectare de plasmă și fabrici de procesare. Inclusiv Republica Moldova colectează plasmă și are contract de procesare”

 

„Dacă va exista o nouă criză a imunoglobulinei în România, responsabilitatea va aparține integral autorităților statului român, care au ignorat toate avertismentele internaționale și nu au luat toate măsurile necesare pentru a face stocuri suficiente, dar mai ales, pentru a ajusta politicile de prețuri, care ne fac vulnerabili”.

Florin Hozoc, director Besmax Medical Concierge

 

×
Subiecte în articol: imunoglobulina Florin Hozoc