x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Avertismentul medicilor: Carența de fier - boală gravă, dar ignorată

Avertismentul medicilor: Carența de fier - boală gravă, dar ignorată

de Monica Cosac    |    26 Noi 2018   •   14:07
Avertismentul medicilor: Carența de fier - boală gravă, dar ignorată
Sursa foto: Zaharia_Bogdan/Getty Images/iStockphoto

O afecţiune greu de recunoscut de către cei care se confruntă cu ea, carența de fier poate avea consecinţe dezastruoase asupra organismului, contribuind la creșterea morbidităţii şi a mortalităţii, avertizează medicii. Prevalenţa în rândul populației este ridicată, mai spun specialiştii, iar în cazul copiilor lipsa fierului poate afecta semnificativ dezvoltarea cognitivă şi motorie a acestora.

 

Cu ocazia Zilei Mondiale a Carenței de Fier, care este marcată în fiecare an la 26 noiembrie, medicii trag un semnal de alarmă, subiniind impactul semnificativ al acestei afecţiuni asupra pacienților.

Pofta de pământ, un semnal de alarmă

Printre simptomele uzuale se numără: oboseala, paloarea, unghiile fragile, pofta de materii non-alimentare precum noroi, lut sau gheață, lipsa capacităţii de concentrare. Cu toate acestea, medicii subliniază că simptomele carenţei de fier se pot manifesta diferit, fiind greu de identificat şi, totodată, pot fi asociate cu o serie de alte boli. Iar nerecunoaşterea simptomelor este, de multe ori, cel mai mare obstacol în calea obținerii unui diagnostic.

„Menținerea unui nivel optim al fierului în organism este esențială în special pentru femeile gravide. Pe perioada sarcinii, carența de fier afecteaza nu numai sănătatea viitoarelor mame, dar și starea de sănătate a fătului, cu consecințe semnificative în ceea ce privește dezvoltarea neurocognitivă a acestora”, spune prof. dr. Doina Anca Pleșca, de la Spital de Copii „Victor Gomoiu”. Potrivit medicului, viitoarea mamă trebuie să aibă „un regim alimentar diversificat, bogat în legume, fructe, proteine de calitate superioară, suplimente de vitamine și săruri minerale”.

„Este cea mai răspândită deficiență nutrițională la nivel global şi este o afecţiune care rămâne subdiagnosticată și subtratată, deşi are un impact major nu doar asupra adultului, dar şi asupra dezvoltării copilului”, prof. dr. Gabriel Mircescu, Spital de Nefrologie „Carol Davila”.

Fierul este esenţial pentru producerea globulelor roșii și pentru asigurarea funcționarii eficiente a inimii și a mușchilor scheletici, joacă un rol vital în combaterea infecțiilor și a bolilor, menținând nivelul optim de energie și funcția normală a creierului.

Chiar şi fără a se ajunge la anemie, deficitul de fier poate fi debilitant, mai spun specialiştii, şi poate duce la agravarea unei afecțiuni cronice pre-existente și poate contribui la creșterea morbidității și a mortalității. Este frecvent asociat cu boli inflamatorii cronice cum ar fi insuficiența cardiacă cronică, boala cronică de rinichi și sindromul de intestin iritabil. La copii, carenţa de fier poate afecta semnificativ dezvoltarea cognitivă și motorie a acestora.

O treime din populația globului suferă de deficit de fier și anemie feriprivă.

 

În Europa, spre exemplu, carența de fier afectează până la 77% dintre femeile însărcinate și aproximativ 33% dintre femeile aflate la premenopauză. De asemenea, aproape jumătate (48%) dintre copii se confruntă cu această problemă de sănătate.

 

×