x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Barocamerele luate după „Colectiv” i-ar putea salva pe cei cu COVID 

Barocamerele luate după „Colectiv” i-ar putea salva pe cei cu COVID 

de Monica Cosac    |    29 Oct 2020   •   08:08
Barocamerele luate după „Colectiv” i-ar putea salva pe cei cu COVID 

Presiunea pe secțiile de terapie intensivă ar scădea enorm, în această perioadă dificilă, prin folosirea celor patru barocamere mobile achiziționate de statul român, prin Inspectoratul pentru Situații de Urgență, după incendiul de la Colectiv, spune medicul Bogdan Cristian Ion, specialist în medicină hiperbară. Potrivit medicului, în fiecare zi, 200 de pacienți cu COVID-19 ar putea fi salvați cu cele patru barocamere, nemaifiind necesară ventilarea mecanică a acestora și nici internarea lor pe terapie intensivă. 



Secțiile de Terapie Intensivă din spitalele COVID sunt sufocate de numărul tot mai mare de bolnavi în stare gravă, zeci de pacienți fiind puși, zilnic, pe liste de așteptare pentru a fi transferați, uneori la sute de kilometri, acolo unde se mai găsesc paturi libere în ATI. Iar specialiștii în Terapie Intensivă atrag atenția, în fiecare zi, asupra acestei situații disperate. Ieri, a fost ziua cea mai neagră: 107 morți și 861 de pacienți grav bolnavi, pe secțiile ATI. 


Parcate în curtea ISU


Statul român are însă la îndemână o soluție despre care, până acum, nu s-a vorbit - cel puțin nu în comunicările publice. Este vorba despre cele patru camere pentru tratamente hiperbarice achiziționate pentru situații de urgență după tragedia de la „Colectiv” și, potrivit informațiilor noastre, în prezent, trei dintre ele se află în subordinea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din Constanța, Mureș și Cluj. Fiind mobile, toate patru ar putea fi relocate și duse în curtea spitalelor mari, care tratează cazurile de infectare cu noul coronavirus. 

 


50 de bolnavi, tratați cu o barocameră


„Sunt barocamere de mare capacitate, de tip HAUX, cu dotarea aferentă pentru terapie intensivă hiperbară, inclusiv cu ventilatoare omologate pentru a putea fi folosite sub presiune”, spune dr. Bogdan Cristian Ion, singurul specialist în medicină hiperbară din țară și directorul celor două Centre de Medicină Hiperbară din Târgu Mureș și Constanța. Aceste barocamere sunt de șase locuri fiecare, astfel că aproximativ 50 de pacienți cu hipoxie (n.r. - scăderea cantității de oxigen în țesuturi) pot fi tratați cu oxigen hiperbar, în fiecare zi, cu o singură barocameră mobilă. 


„O gură de oxigen” pentru ATI

„Pacienții, chiar dacă au desaturații mari, pot sta pe scaun, și practic, în fiecare dintre aceste barocamere mobile pot fi băgați în terapie câte 6 pacienți, în general, din trei în trei ore. Deci vorbim de 8 serii pe zi ori 6, fac 48 – aceasta este capacitatea maximă. Cu 4 barocamere, vorbim de aproape 200 de oameni. Dacă aplici în pre-ARDS (n.r.- ARDS este sindromul de detresă respiratorie acută, care necesită ventilare mecanică), relativ repede, în 2-3 zile, stabilizezi acești pacienți, ca să nu mai aibă nevoie de ATI. Acesta este marele secret! Dacă vrei să reduci mortalitatea, poți s-o folosești în ARDS, deoarece, ca și-n ECMO (cunoscut și ca plămân artificial), mortalitatea la pacientul intubat, în stare gravă, scade foarte mult. Sunt studii științifice: Karolinska (n.r.- Institut din Suedia), italienii, chinezii au băgat hiperbară”, a explicat, pentru Jurnalul, dr. Bogdan Cristian Ion. Numărul pacienților care pot fi băgați în barocameră când sunt deja intubați este mult mai mic, pentru că aceștia pot sta doar culcați.   



Cum ajută oxigenul hiperbar


Oxigenul hiperbar este „un medicament cu toate patalamalele”, potrivit medicului, fiind aprobat de Agenția Națională a Medicamentului (ANM) pentru cazurile de hipoxie, adică atunci când pacienții aceștia rămân, practic, fără oxigen din diverse cauze. „Terapia hiperbară reprezintă aplicarea sau respirarea oxigenului la presiuni mari de peste 2,4 bari, adică peste 14 m adâncime. Între 1 bar (care este presiunea atmosferică) și 2,4 bari, sunt aplicațiile cosmetice și nu face obiectul medicinei hiperbare. De la 2,4 bari în sus vorbim de medicină hiperbară. Această presiune mare face ca oxigenul să se dizolve direct în sânge în cantități atât de mari, încât transportul hemoglobinar să nu mai fie necesar. Cantitatea este de zeci de ori mai mare decât ceea ce transportă hemoglobina și acest lucru are o serie de proprietăți benefice”, ne-a explicat dr. Bogdan Cristian Ion. 


Camerele mobile de terapie hiperbară au fost prezentate în cadrul expoziției de apărare, securitate și aeronautică Black Sea Defense & Aerospace (BSDA) 2018 și au participat și la defilările organizate, în 2018 și 2019, de 1 Decembrie. Prețul unei astfel de barocamere mobile a fost de aproximativ 1,2 milioane de euro.  

În cazul COVID, din cauza insuficienței respiratorii, avem o hipoxie majoră. Și știm că, în hipoxie, terapia hiperbară este foarte eficientă”, spune dr. Bogdan Cristian Ion, specialist medicină hiperbară
 

×