x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bătrânii bolnavi nu vor muri în case

Bătrânii bolnavi nu vor muri în case

de Diana Scarlat    |    26 Mar 2020   •   10:40
Bătrânii bolnavi nu vor muri în case
Sursa foto: sodapix/Getty Images/F1online RF

O măsură absolut necesară pentru a evita creșterea numărului de contaminați cu virsul COVID-19 s-a luat deja, prin Ordonanță Militară și comunicat al Guvernului, însă nu toți medicii de familie și farmaciștii au înțeles că se aplică deja. În timp ce unii români au putut coresponda cu medicii lor de familie prin telefon și e-mail, cumpărând medicamentele în baza unor rețete trimise în format electronic, alții au refuzat să aplice măsura anunțată, pentru că nu au înțeles interpretarea juridică.

 

Proiectul de lege prin care consultațiile pot fi făcute de la distanță de medicii de familie, iar rețetele se pot trimite online este în acest moment pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), însă deja se poate aplica prevederea, pe care unii dintre medici și farmaciști n-au înțeles-o. „Am fost la farmacie și mi-au spus că nu eliberează rețete decât dacă am rețetă în forma pe hârtie”, explica, ieri, o femeie din București. Inițial, a avut aceeași problemă cu medicul de familie, care s-a lăsat cu greu înduplecat. În aceeași situație au fost și alți români care au încercat să evite deplasările și spațiile aglomerate, dar au fost refuzați. Proiectul de modificare legislativă prevede posibilitatea consultației prin telemedicină la distanță, astfel încât să se poată respecta carantina impusă prin Ordonanță Militară la nivel național. „Comunicatul CNAS e în transparență decizională, dar există ordonanța militară care are valoare juridică, împreună cu acest comunicat al CNAS. Medicii pot da rețete către farmacii”, a explicat medicul Gabriel Diaconu.

 

Măsuri luate și modificate din mers

 

Începând cu 16 martie 2020, prin comunicatul dat de CNAS, s-au modificat regulile de acordare a consultațiilor și de emitere a rețetelor de către medicii de familie, pentru persoanele care au nevoie de medicamente în tratamente de lungă durată și nu numai. Modificările s-au făcut astfel încât să fie ajutate în primul rând persoanele în vârstă care iau tratamente pentru boli cronice, prin rețetă de la medicul lor de familie, iar regulile s-au stabilit astfel: medicul eliberează o rețetă la cabinet și o trimite fie prin e-mail, SMS, WhatsApp, către pacient. Rețeta este electronică, farmaciile o au deja în sistemul lor, atunci când pacientul merge să cumpere medicamentele. Persoanele care nu se pot deplasa pot trimite la farmacie orice rudă, prieten sau vecin, împreună cu o declarație olografă care să ateste că respectiva persoană reprezintă pacinetul. Declarația trebuie să conțină seria și numărul actelor de identitate și CNP-urile celor două persoane. „Pentru persoanele care sunt dezavantajate social, serviciile sociale (DSA/SPAS), împreună cu Autoritatea Locală, identifică aceste cazuri și pot prelua rețete și pot lua medicamentele din farmaccii. Nu sunt incluși cei care iau tratamente prin Programele Naționale, care se distribuie în farmaciile cu regim închis. Acestora le recomand să ia legătura cu pacienții lor și să-i ordoneze, încât să nu se creeze cozi”, mai explică medicul Gabriel Diaconu. Astfel, persoanele în vârstă vor putea fi ajutate să-și obțină consultațiile la medicul de familie și medicamentele de care au nevoie, fără să se deplaseze, chiar dacă nu au telefoane mobile sau nu știu să le folosească.

 

Războiul știrilor false și noul narativ fatalist

 

Imediat după ce a fost anunțată Ordonanța Militară numărul 3, un nou val de fake news a atacat România, cu narativul „toți vor muri în case, fără medicamente”. Mesajele lansate pe rețelele de socializare au creat panică, deși situația este cu totul alta. În această perioadă, se vor face modificările de care mai este nevoie, astfel încât să funcționeze în continuare sistemul medical și să nu existe sincope în administrarea tratamentelor medicale.

 

 

Medicii și farmaciștii care refuză să aplice noile reguli nu iau în considerare situația similară cu cea a Ordonanțelor de Urgență, care intră imediat în vigoare și se aplică, apoi legile se votează prin procedură parlamentară. Ei spun că va veni, ulterior, Curtea de Conturi și îi va sancționa, pentru că au aplicat ceva în afara legii.

Chiar dacă nu toate scenariile au fost luate în calcul de la început, deja s-au schimbat unele reguli, din mers, astfel încât să se poată evita blocajele. Măsurile trebuie să aibă în vedere toate categoriile sociale și toate zonele urbane sau rurale cu specificul lor.  

×