x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Boala care ucide un român, în fiecare oră

Boala care ucide un român, în fiecare oră

de Monica Cosac    |    29 Noi 2017   •   11:10
Boala care ucide un român, în fiecare oră
Sursa foto: anyaberkut/Getty Images/iStockphoto

Respirația îngreunată, tusea cronică sau cu firişoare de sânge, dureri în piept sau de oase (ce pot fi confundate cu semnele unei răceli) și infecțiile pulmonare sau bronșitele frecvente sunt principalele simptome ale cancerului pulmonar, boala care provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele. Deşi este agresiv şi avansează rapid, cancerul pulmonar este depistat în stadii avansate, inoperabile, avertizează medicii.

Specialiştii atrag atenţia că, de cele mai multe ori, cancerul pulmonar este depistat în stadii avansate pentru că semnele acestuia nu sunt considerate atât de grave încât să impună vizita la medicul specialist. Potrivit acestora, pacienţii cu această boală ar avea de cinci ori mai multe şanse de supravieţuire, dacă ar fi diagnosticaţi la timp şi ar avea acces la tratamentul potrivit. Practic, şansele de supravieţuire ale pacienţilor cu cancer pulmonar ar creşte de la 11% la 55%.

„Atât terapiile inovatoare, cât și tratamentele personalizate, ce au la bază medicamentația clasică, ne pot ajuta acum să ținem cancerul pulmonar sub control. Însă acest lucru nu este valabil decât pentru cazurile în care boala este depistată în stadiu incipient. De aceea, insist ca pacienții să se prezinte la medic nu doar atunci când apare o schimbare în starea lor de sănătate, oricât de mică, ci și la consultații periodice”, spune prof.dr. Florin Mihălțan, medic pneumolog. Pe de altă parte, pacienţii cer autorităților să facă o prioritate din prevenţia, diagnosticul precoce şi accesul la tratamentul potrivit pentru aceşti bolnavi.  

Numărul românilor care mor de cancer pulmonar este în continuă creștere, de la an la an.

×
Subiecte în articol: cancerul pulmonar