x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bolile vârstnicilor, întâlnite tot mai des la copii

Bolile vârstnicilor, întâlnite tot mai des la copii

de Monica Cosac    |    15 Iul 2020   •   10:43
Bolile vârstnicilor, întâlnite tot mai des la copii

Afecțiunile cronice reprezintă o problemă de sănătate publică în țara noastră. O treime dintre românii care au participat la un studiu realizat de Coaliția pentru Sănătate Europeană în 2018 spun că au fost diagnosticați cu o boală cronică, de-a lungul vieții, iar doi din zece au primit un astfel de diagnostic în ultimii 10 ani. Deși boala cronică este apanajul vârstei înaintate, procentul tot mai ridicat de boli cronice la copii devine îngrijorător, avertizează medicii. Aceștia subliniază că este foarte importantă depistarea cauzelor acestor afecțiuni la fiecare pacient în parte.

 

În ciuda datelor alarmante, relevate în ultimii ani atât de statisticile europene, cât și de studiile făcute de organizațiile de pacienți, în România, bolnavii cronici sunt tratați prin protocoale de tratament generalizat, care se adresează mai mult ameliorării simptomelor și nu au în vedere identificarea cauzelor. În prezent, la nivel internațional, se folosesc tratamente personalizate, care au la bază analize exacte, ce arată caracterul invidual al problemei.

Medicii spun că pentru a putea prescrie un tratament eficient, trebuie să țină cont de particularitățile fiecărui individ. „Trebuie să înțelegem cât mai multe despre cauză, despre alimentație, compoziția și echilibrul florei intestinale, efortul fizic și contextul genetic. De aici, se poate crea baza unei consultații pentru a putea oferi un tratament care să restabilească echilibrul în organism”, spune dr. Gabriela Ion, medic pediatru și șef de lucrări la UMF „Carol Davila” București.

Obezitatea, izvor de boli cronice

Pediatrul avertizează că „în prezent, procentul ridicat de boli cronice în pediatrie e îngrijorător”, iar principala cauză este obezitatea. Excesul de greutate sau obezitatea devine o problemă națională și este tot mai răspândită și în rândul copiilor: unul din șase adolescenți este supraponderal sau obez.

„În prezent, obezitatea reprezintă principala cauză generatoare de boală cronică, mai ales în pediatrie. Începe în primii 2 ani de viață, legată de alimentația mamei din timpul sarcinii, nașterea prin cezariană, perioada de alăptare etc.”, explică dr. Gabriela Ion.

În majoritatea bolilor cronice (dacă nu este o boală genetică) se găsește la bază inflamația cronică. Studiile au arătat că esențial pentru instalarea și cronicizarea bolii sunt factorii epigenetici: infecții, alimentație, stres, sedentarism, factori psihologici. Tocmai de aceea, medicina secolului 21 nu se mai bazează pe scheme de protocoale generale, ci se concentrează pe tipul de medicină individualizată, personalizată, ce ține cont de genetică, particularități imune, de alimentație, stil de viață, arată specialiștii.

 

„Obezitatea nu este o problemă de estetică, să nu ne lăsăm păcăliți, ci este generatoare de boli importante și care afectează stilul de viață: diabet, boli cardiovasculare, boli reumatismale, tulburări de ciclu la adolescente, tulburări de fertilitate și multe altele”

Dr. Gabriela Ion, medic primar pediatru

 

 

Ce e bun pentru unii e rău pentru alții

La nivel internațional, tendința actuală este să nu se ajungă la boala cronică, adică să nu se trateze boala cronică, ci, mai degrabă, suferința celulară, care se instalează cu mult timp înainte de apariția modificărilor sanguine pe care le descoperim abia mai târziu la analizele de rutină. Ceea ce este sănătos pentru unii poate fi cauză de boală pentru alții, subliniază specialiștii. Dieta, spre exemplu, este strict personalizată scopului: pentru diabet, obezitate, boală ulceroasă, boală cronică inflamatorie, anti-aging.

Multe informații utile legat de ce înseamnă bolile cronice, cum să le recunoaștem și ce instrumente de diagnostic și terapeutice există pot fi aflate de pe platforma testedebine.ro.

 

 

×