x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Braşov: castane coapte şi miros de scorţişoară

Braşov: castane coapte şi miros de scorţişoară

de L. Budin    |    19 Dec 2019   •   11:55
Braşov: castane coapte şi miros de scorţişoară

Târgul de Crăciun din Piaţa Sfatului, Braşov, e altfel. Poate că apropierea munţilor, poate că arhitectura specifică burgului sau poate că amabilitatea oamenilor îl aduc mai aproape de candoarea copilăriei. Nu e la fel de spectaculos ca cel din Capitală, dar e primitor şi cald, ca o mână de castane coapte-n jar. Oferta de produse e variată, iar preţurile sunt pentru toate buzunarele.

 

Halviţă, acadele, vin fiert, clătite şi prăjituri făcute în casă, ţuici şi palinci pe alese, dulceţuri, brânzeturi... Căsuţele din lemn, ornate cu ghirlande de cetină, îşi expun marfa multicoloră şi apetisantă. Preţurile îi fac pe oameni să se apropie încrezători şi să coamnde bunătăţile cu miros de Sărbători. Trunchiurile retezate de brad, pe post de mese, adună în jurul lor şi bunici, şi nepoţi, pentru aminitirile de mai târziu.

 

Globuri suflate manual

Nu a nins încă, dar e o plăcere să umbli de colo, colo şi să caşti gura la produsele care, majoritatea, provin din zona Braşovului. Dar, mai întâi să ne potolim foamea şi setea. Paharul de fiert e 5 lei, turta dulce - 10 lei, cârnaţii de vită - 5 lei suta de grame, cei de mangaliţă - 6 lei/100 g, salamul de vânat - 8 lei/100 g, cornetul de castane coapte e 10 lei... Acum, că ne-am mai ostoit pofta, ne învârtim de la un stand la altul: cel cu genţi şi portofele din piele (un portofel mai dichisit e pe la 40 de lei, o taşcă - de la 150 de lei în sus), cel cu tricouri pictate de mână (40 de lei), cel cu globuri mari şi mici, suflate şi decorate manual (ei, aici scorurile sunt mai mari: o bufniţă drăgălaşă din sticlă e 40 de lei, un ditamai globul, pictat de mână, e 80).

 

Atelierele Moşului

Ehei, sunt multe de văzut şi de gustat, aşa că acum ne mulţumim să îi observăm pe ceilalţi: cum se distrează ei la târg? Cei mici pot învăţa să decoreze ornamente festive în cadrul atelierelor gratuite, amenajate special pentru ei. În perioada vacanţei, acestea sunt deschise de trei ori pe zi, în cursul după-amiezii. Dacă ştiu să scrie, îi pot compune o misivă Moşului, şi i-o pot lăsa în cutia poştală. Prichindeii cuminţi primesc baloane colorate de la mami şi de la tati. Sau sunt duşi la nenea fotografu’, ca să le facă o poză numai bună de pus pe un magnet de frigider.

Seara, luminile sclipesc în bradul înalt cât un bloc cu zece etaje -  şi mai sunt, desigur, şi concertele. De Revelion, se spune, va cânta trupa Phoenix, iar cerul se va umple de atificii.

 

×