x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Briza ține norii departe de Litoral

Briza ține norii departe de Litoral

de Diana Scarlat    |    08 Iul 2020   •   10:41
Briza ține norii departe de Litoral

Cele mai mici șanse de ploaie sunt în zona Litoralului, mai ales pe timpul verii, chiar și  în perioadele cu inundații, cum este cea de acum. În ultimii 15 ani s-a putut observa cum prognozele meteo sunt greșite, în privința zonei de la malul mării, pentru că de foarte multe ori s-a anunțat ploaie cu furtună, dar nici  măcar nu a fost înnorat, vremea fiind aproape în permanență perfectă pentru plajă. Explicația științifică este foarte simplă: briza mării mută norii spre zona continentală, iar porțiunea de lângă apă rămâne aproape neatinsă de precipitații, pe toată durata verii.

 

 

Au fost foarte multe situații în care s-au anunțat ploi pe Litoral, în ultimii ani, iar turiștii și-au anulat rezervările, apoi au regretat, pentru că la mare nu a plouat. Specialiștii în fenomene meteorologice explică simplu această lipsă a precipitațiilor și ce fenomen face ca prognozele să fie greșite, fără intenție. „Pentru a se forma un nor de furtună, trebuie să existe instabilitate atmosferică și umiditate, dar nu este suficient. Chiar dacă într-o anumită zonă avem umiditate mare și instabilitate atmosferică, este nevoie ca aerul cald și umed să se ridice la suprafață. Briza este cea care îl ridică, astfel, norul nu se formează chiar în respectiva zonă, ci mai spre uscat. De obicei, norii se formează după-amiază, în general către zona de uscat, iar uneori ajunge frontul atmosferic până în Bărăgan. Uneori se formează și tornade, în zona Dobrogei, dacă frontul atmosferic se intersectează cu o masă de aer foarte rece, venit din altă direcție, de obicei dinspre Moldova”, a explicat, pentru Jurnalul, dr. Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.

 

Plajele sunt aproape mereu însorite

 

Uneori este înnorat și la malul mării, chiar sunt nori Cumulonimbus, însă tot nu vin ploile. În schimb, sunt localități situate la câțiva kilometri depărtare de Litoral care suferă din cauza inundațiilor, atunci când umiditatea de la malul mării formează nori spre zona continentală. Mai mult, în funcție de curenții de aer de pe mare și de locul în care sunt situate plajele, unele zone sunt mai afectate de ploaie, iar altele de secetă, tot sub influența brizei. Așa se explică de ce în orașul Constanța plouă mai des decât în stațiuni, dar cu precădere în zonele aflate la distanțe mai mari față de plajă, în timp ce la malul mării poate fi senin. „Sunt inundații în localitățile învecinate, spre partea continentală, pentru că norii rămân mai mult timp în acele zone și nu se mișcă. În afară de briză, sunt și alți factori. Chiar și forma Litoralului influențează aceste fenomene”, mai spune Bogdan Antonescu.

 

De la Vest vine ploaia

 

Melodia „De la ruși vine ploaia” este contrazisă de meteorologi, în cazul precipitațiilor de pe Litoral, unde se întâmplă exact invers: ploile nu vin atunci când vântul bate de la Est. „Pentru a se întruni condițiile formării norilor este nevoie de umiditate, instabilitate, care se acumulează către orele după-amiezii, iar în acest timp, briza se deplasează dinspre mare către uscat. Norii se formează de-a lungul brizei, pentru că aceasta ridică aerul cald la suprafață, care, ajuns la altitudine mare, se răcește, condensează, iar avem ploaie, dar, de obicei, norii sunt împinși de briză către continent, departe de zona litorală. Acest lucru se întâmplă dacă vântul bate dinspre Est către Vest, astfel încât să poată acționa briza, dar atunci când vântul bate dinspre Vest către Est, rolul brizei este mai scăzut și astfel poate să plouă și pe Litoral”, explică specialistul în Meteorologie.

 

Probabilitatea de a avea precipitații la malul mării este foarte redusă, mai ales vara, când este caniculă, pentru că toată umiditatea din zona de lângă apă este împinsă de briză către continent.  
 

×