x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bucureşti: comemorare ale victimelor pogromului

Bucureşti: comemorare ale victimelor pogromului

22 Ian 2020   •   18:30
Bucureşti: comemorare ale victimelor pogromului

Ieri, la Sinagoga Mare, a fost comemorat pogromul de la Bucureşti, din 21-23 ianuarie 1941. Au participat supravieţuitori ai Holocaustului, lideri ai comunităţii evreieşti din România şi ambasadori. În interiorul templului au fost expuse copii ale unor acte şi fotografii ce documentează masacrele din Capitală şi din Iaşi. Preşedintele Comunităţii Evreilor din Bucureşti, Paul Schwartz, a spus că este un „trăitor al istoriei”. „La 2 ani şi 6 luni, patru jandarmi ne-au scos din casă, pentru a ne trimite spre o moarte sigură în Transnistria. Nu sunt poveşti, sunt realităţi (...) Multe din aceste atrocităţi s-au întâmplat în zona asta, aici”, a afirmat el.

În timpul rebeliunii legionare, din ianuarie 1941, au fost arestaţi mii de evrei: au fost ridicaţi din casele lor, din sinagogi şi de pe stradă, au fost anchetaţi şi maltrataţi. Dintre cei torturaţi, 90 au fost suiţi în camioane, duşi în pădurea Jilava, dezbrăcaţi şi împuşcaţi în cap. Alţi 15 au fost duşi la abator şi împuşcaţi în ceafă. Câteva trupuri au fost atârnate în cârligele pentru vite.

Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, a arătat că, potrivit unui sondaj realizat de institutul pe care îl conduce, doar 36% din români recunosc existenţa Holocaustului pe teritoriul ţării noastre. De aceea, ar fi nevoie de politici educaţionale adecvate.

 

 

 

×