x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Calea ferată, viteze ca în secolul trecut

Calea ferată, viteze ca în secolul trecut

de Valentin Gros    |    26 Iun 2020   •   17:54
Calea ferată, viteze ca în secolul trecut
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Starea liniilor de cale ferată din România „variază de la deplorabilă la rezonabilă”, se arată într-un studiu efectuat de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

În absența digitalizării, gestionarea traficului continuă să se realizeze prin radio şi telefon, iar viteza comercială medie cu care se circulă este de 30-40 km/h.

Sistemele de semnalizare existente, la ora actuală, pe calea ferată din România, sunt vechi, mecanice, cu cheie. Puţine din trecerile la nivel cu calea ferată sunt prevăzute cu protecţie. Multe dintre restricţiile de viteză sunt cauzate de starea liniei podurilor, vizibilităţii sau terasamentelor.

Potrivit documentului citat, pe liniile de cale ferată operate de companii private circulă unităţi diesel second hand procurate din Franţa, Ţările de Jos şi Germania, iar frecvenţa oscilează între 6 şi 10 perechi de trenuri pe zi. În acelaşi timp, pe liniile operate de CFR Călători circulă unităţi diesel vechi sau foarte vechi, respectiv locomotivă cu un vagon sau două vagoane, cu o frecvenţă de operare între două şi şapte perechi de trenuri pe zi. 

×
Subiecte în articol: trafic feroviar