x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Call-center gratuit, dedicat prematurilor

Call-center gratuit, dedicat prematurilor

de Monica Cosac    |    15 Apr 2020   •   10:40
Call-center gratuit, dedicat prematurilor

Anual, în România, se nasc prematur aproximativ 18.000 de bebeluși, copii care, din cauza riscului foarte mare de deces sau dizabilități, au nevoie de o îngrijire specială atât în timpul spitalizării, cât și după externare. În contextul pandemiei de coronavirus, când accesul la îngrijire medicală este îngreunat, un call-center gratuit pentru părinții cu nou-născuți înainte de termen și pentru gravidele cu risc de naștere prematură a fost lansat, ieri, de un ONG.

 

Serviciul se numește NeonaTEL și este disponibil întreaga săptămână, în anumite intervale orare. „Asociația Unu și Unu vine în sprijinul femeilor gravide cu risc de naștere prematură, al părinților cu bebeluși prematuri sau îndelung spitalizați și al familiilor aflate în suferință după pierderea bebelușului, prin lansarea unui call-center dedicat (NeonaTEL), unde pot primi recomandări din partea unui medic neonatolog sau a unui psiholog/psihoterapeut și susținere morală din partea unui părinte de prematur”, au transmis reprezentanții organizației.

Pentru a beneficia de aceste servicii, părinții sau femeile gravide pot apela numărul 021.9980 (cu tarif normal, apelabil din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă din România). Este important de știut că medicul neonatolog este disponibil de luni până vineri în intervalul 8:00-11:00, iar psihologul/psihoterapeutul și părintele de prematur, de luni până duminică, în intervalul 8:00-20:00.

„În mod normal, pentru o familie cu nou-născuți prematuri sau îndelung spitalizați, perioada de adaptare la viața bebelușului în terapie intensivă neonatală este una foarte dificilă, plină de temeri și îngrijorări. După externare, se confruntă în continuare cu o perioadă de incertitudini până ce copilul reușește să se recupereze medical și să ajungă la nivelul de dezvoltare al unui bebeluș născut la termen. Printr-un carusel emoțional trec și femeile gravide care cunosc că au risc de naștere prematură. De aceea, cu atât mai mult este nevoie de noi în acest moment de stare de urgență”, spune Corina Croitoru, președintele Asociației Unu și Unu.


 

×