x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cârnaţi, toroş şi mititei-record la Festivalul D’ale Porcului

Cârnaţi, toroş şi mititei-record la Festivalul D’ale Porcului

de L. Budin    |    28 Noi 2019   •   20:30
Cârnaţi, toroş şi mititei-record la Festivalul D’ale Porcului

În Oradea, de Sfântul Andrei şi de Ziua Naţională, se ţine a şasea ediţie a Festivalului-concurs D’ale Porcului. Mai multe comune din judeţul Bihor şi invitaţii lor se vor întrece în mâncăruri care au la bază carne de râmător, iar organizatorii vor încerca să doboare recordul şi să prepare cel mai lung mititel din lume. 

 

Prima zi este destinată întrecerilor culinare: anul acesta, participă echipele trimise de 12 primării din judeţul Bihor, 2 echipe din judeţul Satu Mare şi 2 din Ungaria. Pentru a se respecta toate regulamentele sanitare şi de prevenire a incendiilor, porcii nu vor mai fi pârliţi la faţa locului, ca în primele ediţii. Carcasele animalelor sacrificate vor fi aduse direct de la un abator din zonă, urmând a fi prelucrate la faţa locului. Toate evenimentele se desfăşoară în parcarea ERA Shopping Park din Oradea, festivalul fiind organizat de Asociaţia Culturală D’Art.

 

Pălincă înainte de toate

Înainte ca echipele să pregătească specialităţile şi mâncărurile reprezentative pentru regiunea din care provin, toată lumea va degusta pălincă. Fiecare echipă va veni cu tăria cea mai cea şi, înainte de a-şi sumeţi mânecile, oamenii vor da pe gât un păhăruţ, pentru mai mult avânt. La final, după păhăruţul de încheiere, juriul – alcătuit, la această ediţie, exclusiv din bucătari profesionişti – va degusta din bunătăţile pregătite de concurenţi. Se vor acorda 10 premii: cea mai bună pălincă, cei mai buni cârnaţi, cei mai buni caltaboşi, cel mai bun toroş (varză cu carne), Marele Trofeu ş.a.m.d. Profesioniştii din juriu vor face demonstraţii de artă culinară.

 

Etno Kangoo Jumps, în ie

A doua zi de festival va fi dedicată recordurilor: dacă la o manifestare anterioară, din Capitală, organizatorii se lăudau că fac un mic de 100 de metri, la D’ale porcului orădenii se vor strădui să bată recordul şi să prepare unul de două ori mai lung. Cei care vor dori să dea jos caloriile în exces pot participa, îmbrăcaţi în ie, la sesiunea de Etno Kangoo Jumps, animată de Kinga Sebestyén. Pe vizitatori îi mai aşteaptă bunuri de la peste 20 de producători din judeţ. Pe scenă vor urca muzicieni apreciaţi – de la Mircea Rusu la cei din Ansamblul Nuntaşii Bihorului. Văru’ Săndel va anima cu aplomb toate evenimentele.

„De fapt, acesta e un festival de tradiţii bihorene. Primarii îşi promovează zona şi pun în valoare frumuseţile din patrimoniul local.”

Nicoale Pop, președintele Asociației Culturale D’Art

×