x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Carte scrisă de copiii din Deltă

Carte scrisă de copiii din Deltă

de L. Budin    |    25 Noi 2020   •   11:18
Carte scrisă de copiii din Deltă

Ieri, s-a lansat volumul colectiv de poveşti şi poezii, „Pe sub păsări și peste pești”, scris în bună parte de copii din Delta Dunării cu vârste între 9 şi 17 ani. Peste 50 de micuţi au participat, vara aceasta, la un incubator de lectură online. 

Proiectul, inițiat de Svetlana Cârstean și de Ana Maria Sandu, a fost derulat împreună cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23. Cele două scriitoare le-au înlesnit copiilor accesul la texte care nu-s în programa şcolară:„Elice” de Simona Popescu, „Robinson Crusoe” de Daniel Defoe ş.a.m.d. Lecturile au fost punctul de pornire pentru producţii literare originale. 

Cartea cuprinde scrisori și povești, inspirate de personajele îndrăgite. „Dragă Robinson şi Vineri, dacă doriţi să plecaţi de pe insula mea, foarte bine, plecaţi”, scrie Cezar Moisă de 11 ani, din Crişan. „Dar mi-ar fi foarte dor de voi și, în plus, pe insula mea aveți apă, mâncare și unde să dormiți. (...) Mai bine rămân cu voi pe o insulă pustie decât să fiu fără voi într-un palat plin de oameni”, mai scrie băieţelul. 

Punctul forte al volumului este un poem colectiv în lanț. „Stuful foşneşte mereu” este scris de 31 de autori și are 180 de versuri. Poemul începe cu o strofă semnată de Ana Maria Condrat: „Uneori e complicat, uneori e un mister,/ câteodată e greu, dar mereu plin de frumusețe”. Ultimul vers e preluat şi dezvoltat de următorul copil – şi tot aşa. 

În pagini şi-au găsit locul și textele invitaților speciali -  Ivan Patzaichin, scriitorul Florin Bican, cercetătoarea Oana Paula Popa, de la Muzeul Grigore Antipa. Cartea poate fi descărcată în format electronic şi va fi distribuită gratuit în şcolile din Delta Dunării. 

 

Tomul a fost ilustrat de Maria Mălcică şi reuneşte inclusiv creaţii ale iniţiatoarelor proiectului,  precum şi un eseu foto-literar al fotografului Adi Bulboacă. 




 

×