x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cartea cere ajutor Guvernului

Cartea cere ajutor Guvernului

de L. Budin    |    23 Mar 2020   •   18:00
Cartea cere ajutor Guvernului

Cultura scrisă a reușit cu greu să-şi revină după criza financiară din 2009. Asociația Editorilor din România (AER) propune Guvernului câteva măsuri, pentru ca activitatea din domeniu să se menţină pe linia de plutire.

 

În contextul pandemiei, marile librării din ţară s-au închis. Şi-au anunțat furnizorii din domeniul editorial că vor suspenda plățile pentru cărțile deja vândute, ceea ce generează blocaje mari în bugetele de venituri și cheltuieli ale editurilor, arată AER.

 

Reeşalonarea debitelor

Dată fiind amploarea actualei crize, Asociaţia Editorilor din România cere Guvernului să intervină prin: acordarea imediată de împrumuturi cu dobândă subvenționată pentru distribuitori, pentru achitarea facturilor curente; amânarea la plată a obligațiilor fiscal-bugetare pentru toate entitățile din segmentul culturii scrise; introducerea CAEN 5811, aferent activităților de editare de carte, în toate nomenclatoarele cu entitățile care beneficiază de aceste măsuri; rambursarea, în 30 de zile, a datoriilor restante ale bugetului de stat către IMM-urile din domeniul editorial (concedii medicale, de maternitate, rambursări TVA). Editorii mai cer închiderea rapidă, prin decizie guvernamentală, a tuturor punctelor de comercializare a cărților din centrele comerciale, pentru degrevarea distribuitorilor de plata chiriilor datorate, şi facilitarea unui dialog între bănci și persoanele juridice din cultura scrisă, pentru reeșalonarea debitelor curente și prelungirea scadențelor.

 

Un domeniu sensibil

Alte țări, ale căror industrii editoriale sunt cu mult peste nivelul celei din România – aflată pe ultimul loc în Europa – au făcut deja pași concreți pentru a proteja acest domeniu, primul lovit de restrângerea veniturilor populației și de modificarea obiceiurilor de consum, arată AER. „Considerăm că este nevoie de decizii rapide și cu efecte imediate pentru ca activitatea în cultura scrisă (...) să nu se oprească de tot, cu consecințe incalculabile atât pentru angajații și colaboratorii din domeniu, cât și pentru societate, în ansamblul ei”.

 

AER este principala asociaţie profesională a editorilor de carte din România şi este cea organizează evenimentul Bookfest.

×