x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cartel ALFA pichetează sediul PNL din cauza înghețării salarizărilor și a pensiilor

Cartel ALFA pichetează sediul PNL din cauza înghețării salarizărilor și a pensiilor

10 Feb 2021   •   10:45
Cartel ALFA pichetează sediul PNL din cauza înghețării salarizărilor și a pensiilor

Cartel Alfa pichetează, între orele 10:00-12:00, sediul Partidului Naţional Liberal din cauza programului de austeritate a guvernului în privința salarizării.

Comitetul Confederal al CNS Cartel ALFA a decis, în 11 ianuarie 2021, declanşarea unui program de acţiuni de protest "în urma analizei situaţiei actuale, a programului de guvernare, a măsurilor luate sau anunţate de actualul guvern, care dezavantajează profund şi preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederaţie, şi, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetăţenilor".

Acţiunils de protest a demarat în 14 ianuarie, cu "Caravana drepturilor sociale".

Oamenii sunt nemulțumiți din cauză că salariul minim garantat în plată crescut cu doar 41 lei net, au îngheţat unele drepturi salariale, deşi piaţa muncii din România este la 66% din productivitatea orară medie a UE, cosul brut al orei de muncă este la 35% din media UE, a îngheţat creşterea pensiilor.

Totodată, Cartel Alfa cere negocierea contractelor colective de muncă sectoriale sau la nivel naţional, fiind blocate negocierile la nivel de sector în ultimii 10 ani, fapt ce a condus la aplatizarea grilei salariale şi alinierea salariilor la nivelul salariului minim.

"În distribuţia salariilor din România regăsim 1,6 milioane lucrători cu normă întreagă la nivelul salariului minim, însă ceea ce este şi mai îngrijorător, jumătate din totalul lucrătorilor au salarii sub 2.700 lei brut, valoarea care depăşeşte cu foarte puţin salariul minim. Negocierea colectivă, prin contractele colective de muncă, este singurul instrument care poate conduce la o aşezare echitabilă a salariilor în funcţie de calificări, experienţă şi alte criterii, iar acest instrument este inutilizabil din cauza piedicilor legislative din Legea 62/2011", se arată în comunicatul confederației.

Politica fiiscală dezavantajează agnajatul deoarece 43,5% reprezintă taxe sociale şi impozit, faţă de de 2,45% la angajator, şi distribuirea inechitabilă a creşterii economice, respectiv 52% către capital şi 38% către lucrători, sub media UE, de 47,8% către lucrători, precum și nerespectarea prevederilor legii coșului minim de trai decent în stabilirea salariului minim garantat în plată, dar şi a prevederilor salariului minim european.

×
Subiecte în articol: cartel alfa