x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cât mai durează până va ajunge Ivermectina în România

Cât mai durează până va ajunge Ivermectina în România

de Monica Cosac    |    29 Ian 2021   •   08:03
Cât mai durează până va ajunge Ivermectina în România

Medicii din Slovacia au, începând de ieri, un nou medicament pentru a lupta împotriva COVID19. Este vorba despre Ivermectină, care a primit permis de utilizare terapeutică pentru o perioadă de jumătate de an, Slovacia devenind, astfel, prima țară din Uniunea Europeană care autorizează acest medicament pentru tratamentul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2. În România, decizia de a utiliza această substanță stă în pixul Agenției Naționale a Medicamentului, instituție aflată în subordinea Ministerului Sănătății. Circa 50.000 de tablete de import ar putea fi folosite imediat ce autoritățile ar da undă verde, iar în circa două-trei luni acest medicament ieftin ar putea fi fabricat chiar la noi în țară.

Deși, în Slovacia, Ivermectina nu este un medicament înregistrat pentru uz uman, la fel ca și în țara noastră, acesta va putea fi administrat în tratarea COVID-19 în următoarele șase luni, după ce ministrul Sănătății slovac, Marek Krajčí, a dat, ieri, un permis de utilizare în acest sens. Decizia a fost luată, practic, în câteva ore după ce Ministerul Sănătăţii din această țară a primit solicitarea de la expertul-șef pentru boli infecţioase al instituției, prof. dr. Ivan Schreter, se arată într-un comunicat al instituției. În plus, pe lângă utilizarea în spitale, medicamentul va fi disponibil, cu prescripţie, și în farmacii. „Mulți medici au deja o experiență excelentă cu Ivermectina în tratamentul COVID-19”, a declarat un expert dedicat biologiei structurale și cercetării biomedicale din Slovacia, citat de zurnal. pravda.sk. Specialiștii slovaci au considerat că nu ar trebui să aștepte ca Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să recomande utilizarea Ivermectinei împotriva COVID-19, deoarece se poate întâmpla foarte ușor ca acest medicament să dispară de pe piață.

 

La noi, se fac pași prea timizi

Cu toate că există solicitări de avizare și la noi în țară, încă de anul trecut, Ivermectina a primit, deocamdată, doar un aviz de la comisiile de specialitate și doar pentru studii clinice. „La sfârșitul anului trecut am primit două solicitări de răspuns la o adresă către Ministerul Sănătăţii, făcută de două entităţi diferite care întrebau dacă Ivermectina, medicament folosit în anumite studii clinice în Statele Unite, nu poate fi folosit și în România. Răspunsul nostru a fost că Ivermectina de uz uman poate fi folosită, dar în studii clinice, nu să intre direct pe protocolul de infecţie SARS-CoV-2, protocolul terapeutic. În momentul în care studiile clinice desfășurate la ora actuală în Statele Unite și nu numai – și în Europa sunt studii clinice care se desfășoară – aduc date evidente legate de eficienţa și beneficiile acestui medicament, să adoptăm și noi acea atitudine pe care OMS o recomandă”, a spus, pentru Antena 3, dr. Virgil Musta președintele Comisiei de Boli Infecţioase.

 

Pastilele sunt pregătite

„Noi avem pregătită o cantitate de 50.000 de tablete de uz uman. Dacă Ministerul Sănătății îl aprobă – există o procedură destul de clară, în care ministerul dă un acord, în funcție de opinia Comisiei de specialitate, după care Agenția Medicamentului – medicamentul poate fi adus în România fie pentru studii clinice, deci doar sub control medical, fie poate fi comercializat, tot sub control medical, așa cum este în Slovacia”, a explicat, pentru Jurnalul, dr. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj și director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER). Acesta a precizat că este nevoie de aprobările autorităților: „Noi suntem de bună credință, dar, fără aprobările acestor comisii, orice nebun cine știe ce poate aduce prin România”.

 

De ce este scandal pe tema Ivermectinei în România

O mare și mai veche problemă legată de vânzarea medicamentelor în România, și anume eliberarea acestora fără rețetă, a stat și la baza izbucnirii scandalului pe tema Ivermectinei din ultimele zile, consideră reprezentantul PRIMER. În ceea ce privește posibilitatea de a produce acest medicament ieftin și în țara noastră, mai cu seamă dacă acesta ar primi undă verde de la autorități pentru tratarea SARS-CoV-2, Dragoș Damian spune că nu ar fi „nicio problemă”.

 

Ar putea fi fabricat la Cluj sau la Iași

„Este un medicament absolut obișnuit, care nu necesită condiții speciale. Trebuie să verific dacă nu necesită linie de fabricație dedicată, dar, dacă nu îl fabricăm noi, probabil, îl poate fabrica Antibiotice Iași, care e fabrică de antibiotice și antiparazitare. Noi ne pregătim acum să producem celălalt medicament, Favipiravirul, care este în protocol”. După obținerea tuturor avizelor necesare de la autorități, Ivermectina pentru uz uman ar putea intra în producție în România „în două-trei luni”. „Este un transfer de tehnologie, sunt niște documente care trebuie evaluate și aprobate - sunt niște pași care trebuie urmați, altfel pot să intre toate falsurile și contrafacerile”, a mai precizat directorul Terapia Cluj.

Foarte multă lume își poate cumpăra, nu știu cum, medicamente fără rețetă. Iar acestea sunt medicamente care se dau doar cu rețetă! N-ar fi trebuit să plece nicio tabletă din farmaciile veterinare fără o rețetă veterinară.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

Agenția Medicamentului mai așteaptă dovezi

Deși toate medicamentele folosite, până în prezent, în tratarea pacienților cu COVID-19 au fost utilizate off-label, adică în afara indicațiilor terapeutice de pe prospect, în cazul Ivermectinei autoritățile de la noi mai așteaptă studii și dovezi privind eficacitatea acestui produs. „Deocamdată, nu s-a înregistrat un studiu la Agenția Națională a Medicamentului în acest sens. Până nu există date concrete legat de utilizarea acestui medicament cu eficacitate și în condiții de siguranță, este greu să spunem «DA». Orice autoritate în domeniu este deschisă pentru a lua o decizie, dar numai dacă există dovezi științifice foarte puternice. Deocamdată nu suntem în posesia unor astfel de date în România”, a declarat, pentru Jurnalul, farmacist Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România și fost reprezentant al Agenției Naționale a Medicamentului, până de curând.

×
Subiecte în articol: ivermectină