x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cele mai poluate țări din lume. Care este situația în România

Cele mai poluate țări din lume. Care este situația în România

16 Mar 2021   •   11:31
Cele mai poluate țări din lume. Care este situația în România

România se află pe locul 15 în clasamentul celor ma poluate state europene în 2020. Bucureștiul se stuează pe poziția 51 la nivel mondial, arată platforma globală privind calitatea aerului IQAir, transmite Greenpeace România. Cel mai poluat oraș din lume este Delhi, din India. 

Totodată, în 84% dintre statele urmărite în studiu, calitatea aerului a fost îmbunătățtă mai ales datorită restricțiilor impuse dn cauza pandemiei de coronavirus. Poluarea a scăzut semnificati în Beijing -11%, Chicago -13%, Delhi -15%, Londra -16%, Paris -17% şi Seul -16 %.

Doar 24 din 106 țări monitorizate au respectat recomandările OMS privind poluarea cu PM2.5, în 2020. Pe continentul european, circa 50% dintre orașe au depășit normele, cele mai ridicate niveluri find înregistrate în Europa de Sud-Est, mai ales în Bosnia Herţegovina, Macedonia de Nord şi Bulgaria. România s-a clasat pe locul 15 în clasamentul celor mai poluate ţări din Europa.
Oraşele europene sunt poluate cronic, 18% experimentând 50 sau mai multe zile în care obiectivele zilnice ale OMS sunt încălcate. Monitorizarea şi raportarea guvernamentală a calităţii aerului în Europa este relativă. Europa de Nord şi de Vest au cele mai dense reţele de monitorizare a calităţii aerului, cu 818 oraşe acoperite, iar în Europa de Est şi de Sud sunt doar 616 oraşe acoperite.

"În România, autorităţile nu monitorizează corespunzător PM 2.5 în zonele urbane. În urma acestei lipse de date au apărut mai multe reţele independente de măsurare a acestui poluant care aduc date valoroase publicului. În Bucureşti, doar una din cele 6 staţii oficiale monitorizează praful fin, şi aceea este amplasată la periferia oraşului, pe malul lacului Morii, deci nu tocmai relevant", a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Cea mai poluată capitală din lume este Delhi, India, iar la polul opus aerul se află Stockholm și Helsinki, dar și insulele Virgin Islands şi Noua Zeelandă.

×
Subiecte în articol: poluare