x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Circa 500 de pelerini, aflați la moaștele Sf. Parascheva, au avut nevoie de îngrijiri medicale

Circa 500 de pelerini, aflați la moaștele Sf. Parascheva, au avut nevoie de îngrijiri medicale

14 Oct 2019   •   10:37
Circa 500 de pelerini, aflați la moaștele Sf. Parascheva, au avut nevoie de îngrijiri medicale

Aproximativ 500 dintre pelerinii aflaţi la Iaşi pentru a se închina la raclele Sfintei Cuvioase Parascheva şi Sfântului Spiridon au avut nevoie de îngrijiri medicale.cxAu fost înregistrate 495 de cazuri, dintre care 138 de persoane au fost transportate la Spitalul Sf. Spiridon, Spitalul de Neurochirurgie sau Institutul de Boli Cardiovasculare.

Circa 40.000 de persoane se află acum la rând aşteptând să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, timpul de aşteptare fiind de peste 24 de ore. Cei care au stat la coadă în timpul nopții au primit pachete cu mâncare şi ceai din partea autorităţilor locale, reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a unor asociaţii şi organizaţii ori din partea localnicilor.

De vineri dimineaţa, de la ora 6,00, când a început pelerinajul, pe la baldachinul în care se află raclele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Spiridon au trecut peste 100.000 de pelerini, numărul fiind un record al ultimilor ani.

În această dimineață, în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei se află peste 3.000 de persoane, iar pe străzile din apropierea lăcaşului de cult staţionează 98 autocare şi 95 microbuze. Pe pietonalul de lângă Mitropolia Moldovei şi Bucovinei se află peste 15.000 de persoane care ascultă slujba liturgică oficiată de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, alături de 21 de arhierei, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul Sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva. Pe aceeaşi scenă pe care se oficiază slujba liturgică sunt prezenţi şi Nectarie, mitropolit Corfu, Paxos şi insulele Diapontice (Protos), Nathanael, mitropolit de Amantia, Petru, arhiepiscopul Chişinăului, mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei.

Pelerinajul la racla Sfintei Cuvioasei Parascheva, mai ales în ziua de 14 octombrie, este continuu încă din secolul XVII, de pe vremea domnitorului Vasile Lupu. Moaştele au fost aduse la Iaşi pe data de 13 iunie 1641. De atunci, Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a celor năpăstuiţi. Nici măcar în timpul regimului comunist pelerinajul nu a fost oprit. În 1955, BOR a declarat generalizarea cultului, cinstirea acesteia făcându-se în întreaga ţară.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: moaştele Sf. Parascheva