x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social CNAS: Analize medicale se vor face oriunde în țară

CNAS: Analize medicale se vor face oriunde în țară

de Monica Cosac    |    25 Noi 2020   •   09:54
CNAS: Analize medicale se vor face oriunde în țară

Începând cu 1 decembrie, asiguraţii pot face analizele de laborator şi investigaţiile medicale paraclinice pe întreg teritoriul ţării, în baza biletului de trimitere eliberat de medici care au contract cu oricare dintre casele de asigurări de sănătate, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) susține că, astfel, se va reduce birocrația. Practic, se repară o prevedere absurdă, prin care accesul pacienților la serviciile medicale la care au dreptul în calitate de asigurați este condiționat, în prezent, de o relație contractuală a angajaților din sistemul medical.

 

În momentul de față, românii care își plătesc contribuțiile la Sănătate trebuie să caute furnizorii de servicii medicale care au contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate ca şi medicul care a emis biletul de trimitere.

CNAS a anunțat, ieri, că furnizorii de servicii paraclinice care au încheiate două contracte, respectiv cu CAS în a cărei rază administrativ-teritorială îşi au sediul, filiale sau puncte de lucru înregistrate şi autorizate şi prin Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (OPSNAJ) vor rămâne în relaţie contractuală cu o singură casă de asigurări de sănătate pentru care vor opta. Astfel, odată cu intrarea în vigoare a noii HG, pacienții nu vor mai fi condiționați de contractul clinicii cu o casă sau altă. 

Aceeași problemă există și în cazul medicamentelor compensate, care nu pot fi luate din orice farmacie. „Sperăm ca, în scurt timp, să asigurăm acelaşi regim de utilizare şi pentru prescripţiile medicale, astfel încât medicamentele prescrise să poată fi eliberate de orice farmacie de pe teritoriul ţării. Acest proiect este în curs de finalizare, însă va fi necesară o perioadă de testare pentru a ne asigura că, odată implementat, va funcţiona fără sincope”, a precizat preşedintele CNAS, Adela Cojan.  

 

 

„Această reglementare este necesară pentru a facilita accesul asiguraţilor la investigaţiile paraclinice recomandate de medicii specialişti” 

Adela Cojan, preşedinte CNAS

 

×