x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Coadă la farmacii: antigripalele şi dezinfectantele se dau ca pâinea caldă

Coadă la farmacii: antigripalele şi dezinfectantele se dau ca pâinea caldă

de L. Budin    |    12 Mar 2020   •   10:14
Coadă la farmacii: antigripalele şi dezinfectantele se dau ca pâinea caldă
Sursa foto: Wavebreakmedia/Getty Images/iStockphoto

Speriaţi de numărul în creştere al infecţiilor cu coronavirus, bucureştenii au început să stea la coadă şi la farmacie, pentru a-şi face provizii de medicamente. O farmacistă din zona Berceni ne-a declarat că, ieri dimineaţă, 30 de sticle de alcool medicinal s-au vândut în mai puţin de 20 de minute.

 

E cerere masivă de vitamina C, sub orice formă - pastile, efervescentă, injectabilă - , de antigripale, de antipiretice (produse care combat febra) şi antialgice (contra durerii). 
„Tamiflu s-a terminat, nu mai avem niciun strop, deşi ieri mai erau câteva zeci de cutii”. Se vând rapid dezinfectantele pentru mâini - bidoanele de 1 litru cu soluţie dezinfectantă gata preparată, care costă 65 de lei bucata, s-au dat imediat.

 

Serverul Casei de Asigurări, în pană
„Ne-au venit măşti cu 7 lei bucata - şi a a fost bătaie pe lăsat banii în avans, în situaţia în care mai primim un lot de măşti. Evident, nu am putut accepta”, spune interlocutoarea noastră, care a preferat să nu-şi dezvăluie numele.
„Colac peste pupăză, de trei zile nu funcţionează serverul Casei de Asigurări, deci dăm reţetele băbeşte, făcând o simulare manuală. E prima oară când o situaţie de acest gen durează atât de mult”. Sunt oameni care şi-au luat, cu sau fără reţetă compensată, medicamentele cu care îşi tratează bolile cronice. Unii şi-au făcut provizii pentru 2-3 luni, precizează femeia.


Stocuri pentru zile negre
Din farmacii lipsesc, deocamdată, Siofor pentru diabetici şi Euthyrox pentru cei cu disfuncţii tiroidiene, spune farmacista. Euthyrox se află în depozite, nu şi la raft, fiindcă producătorul a făcut o modificare a excipienţilor şi produsul trebuie din nou notificat la Agenţia Naţională a Medicamentului, adaugă ea. Femeia crede că oamenii îşi fac stocuri de antigripale pentru eventualitatea în care circulaţia prin oraş va fi restricţionată. „Din fericire, nimeni nu a încercat să-şi cumpere antibiotice, ceea ce arată că atenţionările şi informările repetate şi-au făcut efectul.”

 

×