x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Constanţa: Lacul Tăbăcăriei a pierdut 4 tone de gunoi

Constanţa: Lacul Tăbăcăriei a pierdut 4 tone de gunoi

de L. Budin    |    11 Sep 2020   •   11:44
Constanţa: Lacul Tăbăcăriei a pierdut 4 tone de gunoi

Nu mai puţin de patru tone de deşeuri au fost strânse din Lacul Tăbăcăriei, Constanţa. Ecologizarea a avut loc atât pe malul şi pe luciul apei, cât şi în adâncuri, la acţiune mobilizându-se peste 100 de voluntari şi scafandri. Pentru mulţi, a fost un şoc să constate că întinderea de apă, care se află în zona de agrement a municipiului, a ajuns un adevărat depozit de gunoi.

 

Lacul Tăbăcăriei, situat în parcul cu acelaşi nume, se întinde pe 99 de hectare. De câţiva ani, întinderea de apă s-a transformat într-o mocirlă puturoasă, plină de PET-uri, de coji de seminţe, de ambalaje şi pungi, printre care, miraculos, reuşesc să supravieţuiască câteva lebede şi raţe sălbatice. Acţiuni de curăţenie sunt organizate în mod regulat. Ultima de acest gen a fost iniţiată de Asociaţia Act for Tomorrow – iar bilanţul trage, încă o dată, un semnal de alarmă.

 

Cu plase şi caiace

Voluntarii au umplut, în 5 ore, peste 350 de saci cântărind 4.000 de kg – 2.200 kg strânse de pe mal, 1.800 kg din apă. S-a intervenit cu bărci, cu caiace, în ciuda vântului puternic, s-au folosit greble, mincioguri, cleşti sau plase pescăreşti. Patru scafandri au colectat de pe fundul lacului, în mai puţin de o oră, 20 de saci cu resturi care zăceau acolo de cine ştie când – de la oale şi tigăi ruginite, bucăţi de hidrobicicletă la piese voluminoase, precum un butoi inscripţionat cu numele unei uzine chimice. „Fundul lacului este o adevărată groapă de gunoi, care pune în pericol întregul ecosistem și sănătatea oamenilor”, concluzionează organizatorii.

 

Rezultatul nepăsării

Situația din Tăbăcăriei arată cum un întreg ecosistem poate fi distrus din cauza unor decizii ale căror consecințe nu sunt luate în calcul, arată cei din asociaţie. Acum patru ani, prin hotărâre definitivă a instanţei, lacurile din Dobrogea, printre care şi cel de curând ecologizat, au primit un alt administrator. Rezultatul se vede cu ochiul liber.

Andrei Coşuleanu, preşedintele Act for Tomorrow, crede că Guvernul ar trebui să găsească urgent soluţii, pentru ca administrarea Lacului Tăbăcăriei să cadă în sarcina unor instituţii competente.

 

Acţiunea a fost susţinută de instituţiile publice locale: reprezentanţii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) au intervenit cu ambarcaţiuni şi echipamente speciale, iar Primăria Constanţa a amplasat coşuri de gunoi pe malul lacului şi în parc.

 

„Lacul Tăbăcăriei ar fi trebuit să fie un simbol al municipiului Constanța, însă în prezent a ajuns un simbol al degradării și nepăsării”.

Andrei Coşuleanu, preşedinte Act for Tomorrow

 

 

 

 

×