x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Consultare cu buletinul, pentru proiecte de mediu

Consultare cu buletinul, pentru proiecte de mediu

de L. Budin    |    06 Iul 2020   •   10:46
Consultare cu buletinul, pentru proiecte de mediu

De luna aceasta, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) pune la dispoziţia doritorilor o platformă pe care pot vota online proiecte importante de mediu. În ciuda asigurărilor celor de Minister, cum că aplicaţia web folosește cele mai moderne metode pentru a securiza datele personale ale cetățenilor, o parte dintre cei care vor să se înregistreze se plâng că li se cer nejustificat de multe informaţii.

 

 

 

Platforma econsultare.ro doreşte să vină în sprijinul cetăţenilor şi reprezentanţilor societăţii civile care doresc să se implice, prin vot, în luarea deciziilor. „Asigură transparența în administrația publică centrală și locală și presupune asumarea din partea cetăţenilor a unui rol de participant activ în definirea şi abordarea problemelor comunității”, se spune pe site-ul respectiv.

 

Teme spre dezbatere

Prima consultare publică realizată de MMSP prin intermediul platformei a avut drept subiect sistemul de garanţie-returnare al ambalajelor, menit să crească gradul de colectare şi de reciclare. Alte consultări au drept temă înăsprirea legislaţiei silvice pentru tăierea ilegală sau furtul de lemn, acţiunile de împădurire pe terenuri degradate, plănuite de MMAP, creşterea gradului de protejare a Parcurilor Naţionale sau planul de acţiune pentru urs.

 

Nimic fără CNP

MMAP susţine că platforma foloseşte „cele mai moderne metode criptografice” pentru a securiza datele personale ale celor care se înregistrează şi pentru a evita voturile venite din partea persoanelor cu mai multe conturi sau cu conturi false. Dar, în ciuda asigurărilor, unii consideră că se cer nejustificat de multe informaţii: pe lângă nume, prenume şi locul naşterii, utilizatorului i se cere şi adresa de domiciliu, seria, numărul şi emitentul cărţii de identitate, precum şi codul numeric personal.

„Consultare publică cu CNP și adresă de domiciliu? Ne exprimăm o părere sau ne facem credit la bancă?”, îşi exprimă idignarea un cetăţean, pe pagina de Facebook a Ministerului.

„Dacă ne dăm toate datele personale, vă rugăm să postaţi şi politica de protecţie a datelor personale, conform GDPR. De asemenea, vă rugăm să postaţi şi numărul de operator pentru prelucrarea datelor personale, de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal”, comentează altcineva.

 

Pe platforma de consultări publice a Comisiei Europene se poate loga oricine, folosind doar o adresă de e-mail.

 

×