x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Controalele „încrucişate” din spitale revin

Controalele „încrucişate” din spitale revin

de Monica Cosac    |    16 Dec 2019   •   11:47
Controalele „încrucişate” din spitale revin
Sursa foto: monkeybusinessimages/Getty Images/iStockphoto

Angajații Inspecţiei Sanitare de Stat dintr-un județ vor putea face controale și la unități medicale sau de alt tip din alte județe, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. Mai exact, în acest fel, se creează cadrul legal și pentru aşa-numitele „controale încrucișate” în scopul asigurării independenței organismelor care efectuează inspecţiile sanitare în raport cu entităţile verificate.

 

Proiectul elaborat de Ministerul Sănătății, care a fost pus în trasparenţă decizională la finalul săptămânii trecute, completează Ordinul ministrului sănătăţii 824/2006 pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Sanitare de Stat.

 

Lacune în legislaţie

Deşi controalele încrucişate în spitale au fost cerute de fostul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, încă de acum trei ani şi jumătate, în contextul scandalului provocat de moartea mai multor copii din Argeş, şi menţinute de oficialii care i-au urmat la minister, încă nu există un cadru legal pentru anumite situaţii.

„Nu sunt reglementate situațiile în care în unități sanitare, publice și private se efectuează controale încrucișate sau cele în care alte autorităţi centrale, petenți nemultumiți de solutionarea de către inspectorii sanitari (...) solicită ca efectuarea controlului oficial sau al inspecţiei sanitare de stat să fie realizată de către inspectori sanitari de stat şi/sau asistenţi inspectori din cadrul altor directii de sănătate publică decât cea din aria administrativ teritorială a obiectului petiției, solicitării, etc, sens în care prezentul proiect de ordin reglementează, prin excepție și aceste situații”, se arată în referatul de aprobare.

Astfel, proiectul de act normativ prevede ca, în Anexa Ordinului 824/2006, la articolul 8, după alineatul (5) se introduce un nou alineat: „Prin excepție de la prevederile alin. (5), inspectorii sanitari şi asistenţii inspectori din cadrul inspecţiilor sanitare de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti, desemnați prin ordin de ministru, au competenţe privind desfăşurarea acţiunilor de inspecţie sanitară de stat a obiectivelor, activităţilor, produselor şi persoanelor din unităţi aflate în afara ariei administrativ – teritorială de autoritate, cu excepţia celor arondate ministerelor cu reţea sanitară proprie”. Alineatul 5, la care se face referire în document, stipulează că „inspecția sanitară de stat județeană și a municipiului București are competențe privind desfășurarea acțiunilor de inspecție a obiectivelor, activităților, produselor și persoanelor din unitățile aflate în aria administrativ-teritorială de autoritate, cu excepția celor arondate ministerelor cu rețea sanitară proprie”.

Inspecția Sanitară de Stat, aflată în subordinea Ministerului Sănătății, are competențe extinse de inspecție a sănătății publice, de inspecție farmaceutică și a pieței dispozitivelor medicale și de control al calității serviciilor de asistență medicală.

 

Noile prevederi sunt necesare, spun inițiatorii proiectului, deoarece standardele europene impun ca organismele care efectuează inspecţii trebuie să fie independente în raport cu părţile controlate.

 

 

 

×