x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Giuleştenii se luptă pentru copacii de sub geam

Giuleştenii se luptă pentru copacii de sub geam

de L.Budin    |    17 Sep 2020   •   11:04
Giuleştenii se luptă pentru copacii de sub geam

Locatarii din imobilele limitrofe Liceului Teoretic Marin Preda, din cartierul Giuleşti, Sector 6, se revoltă. Peste noapte, s-au trezit cu garduri în jurul spaţiului verde, pe care-l ştiau sub geam de peste 50 de ani. Interesându-se la primăria locală, au aflat că pe cei 2.020 mp folosiţi de comunitate se va ridica o creşă.

 

„Cetățenii cartierului Giulești (...) salută inițiativa Primăriei Sector 6 de a construi o creșă (...). Dorim însă să solicitam autorităților competente (...) să ia în considerare reamplasarea obiectivului Creșa Îngerașii, propus pentru strada Rușețu nr. 6A, într-o altă locație mai potrivită, care să nu afecteze calitatea vieții cetățenilor din zonă, prin distrugerea spațiului verde existent”, stă scris în memoriul redactat de oamenii locului.

 

Consultare, ba

„Toată situaţia ne-a luat prin surprindere, nu am fost consultaţi”, explică Adi-Petruţ Vijulie. „Eram la mare când m-au sunat vecinii, ca să mă anunţe că părculeţul nostru a fost îngrădit”, povesteşte el. A format, împreună cu ceilalţi nemulţumiţi, iniţiativa civică Împreună Salvăm Natura şi a organizat recent un protest.

 „Poate că pe site-ul Primăriei Sectorului 6 a fost afişat vreun proiect de hotărâre de consiliu local, dar cine a ştiut? Autorităţile puteau să anunţe măcar asociaţiile de proprietari”.

 

Verde, din anii ’60

Oamenii din zonă au făcut rost de fotografii din anii ’60, din care reiese că terenul în cauză făcea parte iniţial din Parcul Marin Preda, din vecinătate, de care-l separă doar o stradă. După revoluţie, a fost cadastrat ca spaţiu pentru o piaţă agroalimentară şi aşa a rămas în acte. În 2017, Primăria Sectorului 6 i-a trimis o solicitare Primăriei Generale, cerând ca terenul să fie destinat construcţiei unei creşe – şi a primit undă verde.

Adi crede că primăria de sector a mai căutat şi alte terenuri construibile, mai ales că zona Giuleşti a fost una industrială, cu multe amplasamente libere după ’90. „Am vrea să ştim de ce a ales tocmai terenul ăsta, în baza căror studii de impact”.

 

Negocieri cu oficialii

La protestul giuleştenilor, care a avut loc săptămâna trecută, s-au prezentat viceprimarul Sectorului 6, Constantin Tomescu, şi directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 6, Gabriela Schmutzer.

„Directoarea ne-a spus că avem suficient spaţiu verde – cum poţi să afirmi aşa ceva în 2020? Pandemia a demonstrat că fiecare are nevoie de un colţişor pe lângă casă, pentru relaxare”, spune Adi.

Oamenii au avut o întâlnire şi cu primarul Gabriel Mutu: „A zis că ne face o parcare”.

 

Promisiuni, promisiuni

A mai urmat o întâlnire, la care a participat şi şeful Serviciului administrativ al DGASPC Sector 6, Andi Dulămea. Oamenii au primit două promisiuni: unu, că se vor face demersuri, pentru a se vedea dacă creşa poate fi construită în altă parte, şi doi, că în perioada următoare nu se taie arbori fără notificare prealabilă.

Giuleştenii se tem însă că autorităţile mimează dialogul şi că proiectul va fi reluat după alegerile locale.

 

„Proiectul Creşa Îngeraşii, prima creşă construită în sectorul 6 după 45 de ani, răspunde numeroaselor solicitări venite din partea părinţilor din comunitate (...) Se realizează cu fonduri europene nerambursabile”.

Răspuns la petiţie, semnat de Gabriela Schmutzer, director general DGASPC Sector 6

 

×